Bulvár

Csupasz turkálók a Szegedi Vadasparkban

Csupasz turkálók a Szegedi Vadasparkban

2011. április 11., hétfő
Csupasz turkálók a Szegedi Vadasparkban

A Szavanna bemutató hosszúnyakú zsiráf-lakói mellett eltörpülő csupasz turkálók néhány nap alatt a közönség kedvenceivé váltak. Az afrikai rágcsálókat bizarr külsejük, látványos bemutatójuk miatt sokan megcsodálják. Magyarországon csak Szegeden láthatóak ezek az állatok, melyeknek érdekes módon a legközelebbi rokonaik a sülök.

Csupasz földikutyának is nevezik az alig 8-10 centiméteres, 30-80 grammos kis állatkákat. Élőhelyükön, Kelet-Afrika száraz szavannáin, a maguk által ásott járatrendszerekben élnek, gyökerekkel, gumókkal táplálkoznak. Fehér színű testük egy-két szőrszálat leszámítva csupasz, még fülkagylójuk, sőt apró fekete szemüknek sem veszik szinte semmi hasznát, ugyanis gyakorlatilag vakok.

Turkáló-közösség

„Hatalmasra nőtt metszőfogaikkal ásnak, és ezeket a fogakat még a szájuktól függetlenül is tudják mozgatni” – mondta el portálunknak Endrédi Lajos, a Szegedi Vadaspark gyűjteménykezelője. „Szájukat a négy első foguk mögött összezárják, hogy a kiásott föld ne kerüljön bele. Fogaik harci eszközként is szolgálnak, amikkel még a kígyókkal is eredményesen szembe tudnak szállni.”

Bonyolult járatrendszerük kamrákból, csatornákból áll, melyben alvó, pihenő, sőt illemhelynek használt helyiségek is vannak. Ebben a hangyákhoz és méhekhez hasonló társadalmat alkotnak, van közöttük királynő, katona és dolgozó is, és ezzel a gerincesek között egyedülálló módon élnek. Mintegy hetven egyed alkot egy-egy kolóniát, viszont az utódnemzésben csak egyetlen nőstény, a királynő és néhány kiválasztott hím vesz részt, bár minden egyed szaporodóképes. A kolónia többi tagja az ásásban, az alagútrendszer őrzésében, tisztogatásában jeleskedik, táplálják az épp szaporodókat és a kicsinyeket. Szinte matuzsálemi kort, akár 30-40 évet is képesek megélni, ami szintén egyedülálló a rágcsálóknál. A szélsőséges hőmérsékletet viszont nagyon nehezen viselik, a 26–32ºC az optimális számukra, ettől hidegebb vagy épp melegebb környezetben hamar elpusztulnak.

Alakul a kolónia

Szegeden öt fiatal turkálót figyelhetünk meg a Szavanna bemutató előcsarnokában. A látogatók különleges, üvegfalú bemutatónak köszönhetően figyelhetik meg a nappal is aktív állatokat, ahol a kamrákból és alagutakból álló járatrendszert infralámpák világítják meg, biztosítva ezzel az állatoknak ideális hőmérsékletet. A vadaspark munkatársai bíznak benne, hogy nemsokára a legnagyobb egyed – vélhetően a leendő királynő – elkezd majd szaporodni, és a kis csupasz turkáló csapatból nagy kolónia alakul ki Szegeden.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.