Bulvár

Műszaki hiba okozhatta a tüzet a szegedi egyetem veszélyeshulladék-égetőjében

Műszaki hiba okozhatta a tüzet a szegedi egyetem veszélyeshulladék-égetőjében

2011. március 3., csütörtök
Műszaki hiba okozhatta a tüzet a szegedi egyetem veszélyeshulladék-égetőjében

Feltehetően műszaki hiba miatt ütött ki tűz csütörtök hajnalban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikai területén lévő veszélyeshulladék-égetőben - közölték az esetről az SZTE vezetői és az illetékes hatóságok közös sajtótájékoztatójukon, csütörtök délután.

A tűzoltóság a lángokat a reggeli munkakezdés előtt megfékezte. Az esemény bekövetkeztekor két ember dolgozott az üzemben, de személyi sérülés nem történt. A tűz kizárólag az égető épületére korlátozódott, más épületekre nem terjedt át. A klinikák működése zavartalan, az égetőn kívüli elektromos, gépészeti és fűtési alrendszerek nem sérültek meg. A biztonsági rendszer észlelte a tüzet és a berendezéseket azonnal leállította - közölték.

Szabó Gábor

rektor elmondta, hogy a működésképtelenné vált égetőben keletkezett kár több száz milliós nagyságrendű. A szegedi klinikák veszélyes egészségügyi hulladékainak megsemmisítését mostantól más, Szegeden kívüli vállalkozások végzik, velük az egyetemnek keretszerződése van - tette hozzá. Az egészségügyi eredetű veszélyeshulladék megsemmisítésére Magyarországon megfelelő kapacitás áll rendelkezésre, így a szegedi égető kiesése a betegellátásban semmilyen zavart nem okoz, és nem kell tartani a hulladékok felhalmozódásától sem - mondta a rektor.

Kovács Ferenc

, a Csongrád megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének kistérségi tiszti főorvosa elmondta: a helyszíni vizsgálatok során megállapították, hogy biológiai veszély a tűzeset kapcsán nem keletkezett. Az égetőben olyan szokásos kórházi hulladékokat tároltak, amelyek fertőzés- vagy járványveszélyt nem jelentenek. Az égetőben a tűz keletkezésekor mindössze 30-40 köbméternyi egészségügyi hulladék volt. A Sugáregészségügyi Decentrum megállapította, hogy a helyszínen található sugárveszély jelzetű tárolóedények üresek és inaktívak voltak - mondta Nagy Zsuzsanna, a hatóság osztályvezető főorvosa. A sugárzásmérés nem mutatott ki sugárzást, ezért ezek a tárolók senkire semmilyen veszélyt nem jelentettek és nem jelentenek - fűzte hozzá. A katasztrófavédelmi szakemberek folyamatos helyszíni mérései szerint a levegőbe került légszennyező-anyagoknak sem mennyisége, sem koncentrációja nem indokolta különleges intézkedések megtételét. Ezt a környezetvédelmi hatóság helyszíni vizsgálata is megerősítette. A környezetvédelmi felügyelőség megállapította, hogy a tűzeset bármely más közönséges tűztől eltérő, komolyabb környezeti veszélyhelyzetet, környezetvédelmi kockázatot nem idézett elő - közölték. A tűz keletkezésének okát a tűzoltóság tovább vizsgálja, a tűzvizsgálati jegyzőkönyv és az egyéb körülmények vizsgálata alapján kerülhet majd sor az esetleges személyi felelősség megállapítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.