Bulvár

Erőss Zsolt tavasszal ismét a Himalájára készül + HANG

Erőss Zsolt tavasszal ismét a Himalájára készül + HANG

2011. március 11., péntek
Erőss Zsolt tavasszal ismét a Himalájára készül + HANG

Nagy érdeklődés övezte Magyarország legismertebb magashegyi alpinistájának, Erőss Zsoltnak a Magyar Földrajzi Társaság szegedi osztálya által szervezett előadását a Természettudományi és Informatikai Kar előadótermében.

Az erdélyi születésű hegymászó, aki az első magyarként jutott fel a világ tetejére, a Mount Everestre és még hét, 8 ezer méternél magasabb hegycsúcsra, tavaly január 2-án súlyos balesetet szenvedett a Magas-Tátrában. Mindkét lábat eltörte, két bordája bánta, jobb lábát pedig térdtől lefelé amputálni kellett. El kellett döntenie, hogyan tovább, miként térhet vissza korábbi életformájához és imádott hegyeihez. Sokan lemondtak róla, társai azonban nem hagyták magára. Bíztak a felépülésében, sőt bejelentették, nélküle nem indulnak a szokásos tavaszi expedícióra. Ha arra nem is, de az őszre indulóra, műlábbal, már

Zsolt

is csatlakozott. A 8210 méter magas Cso Oju volt a cél, nagyon nagy akaraterő és még több gyakorlás után az expedíció megkísérelte meghódítani, de a rossz időjárás közbeszólt, vissza kellett fordulni. Zsolt rehabilitációjának minden állomását végigkísérte és rögzítette egy profi filmes stáb, őszre, remélhetőleg elkészül a dokumentumfilm és egy sorozat is a neves hegymászó felépüléséről.

Az egyetemistáknak Zsolt vetítéssel egybekötött előadást tartott eddigi expedícióiról. Általa készített gyönyörű fotókat láthattunk a hó és jég fedte óriáshegyek fenséges birodalmáról, majd egy dokumentumfilmet, amely végigkíséri lábadozását a kórházi ágytól egészen a Cso Ojuig. A csodálatos nepáli fennsík, az ott élő emberek, a magyar csapat alkudozása egy katmandui boltban, ahol a világ legújabb és legjobb hegymászó felszereléseit árulják, az 5000 méteren található szálloda és „szatyorkocsmák” valóban páratlan élményt kínáltak. A Himaláját is megjárt laptop egyszer csak bemondta az unalmast, így félbeszakadt a vetítés. Oxigénhiányos lett, szólt be egy szellemes hang. Zsolt nem jött zavarba, lelkesen mesélt tovább terveiről, a tavasszal induló következő Himalája-expedícióról, amelyről természetesen semmi szín alatt nem szeretne lemaradni.

Hallgassa meg Erőss Zsolt hegymászóval készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.