Bulvár

Szobrokat és festményeket találtak a vámosok Röszkénél

Szobrokat és festményeket találtak a vámosok Röszkénél

2011. február 28., hétfő
Szobrokat és festményeket találtak a vámosok Röszkénél

A XIX. század végéről származó szobrokat és festményeket próbált kicsempészni Magyarországról egy görög férfi a röszkei határátkelőhelyen, az ipar- és képzőművészeti alkotásokat a pénzügyőrök lefoglalták - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-t.

A pénzügyőrök vasárnap szúrópróbaszerűen ellenőrizték a Budapest-Athén között menetrend szerint közlekedő görög busz utasainak poggyászát. Az egyik férfi csomagjaiból tizennégy ipar- és képzőművészeti alkotás, szobrok, festmények, ezüstözött fémdombormű, keleti réz mécses, bronz bútorveret és gyertyatartó került elő - mondta

Némedi Varga Éva

, a NAV Dél-Alföldi Vám-és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtófelelőse. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal előzetes szakértői véleménye szerint a megtalált tárgyak az 1800-as évek végéről származnak, a kulturális javak körébe tartoznak. A pénzügyőrök a képzőművészeti alkotásokat lefoglalták, a görög utas ellen pedig kulturális javakkal visszaélés bűntett megalapozott gyanúja miatt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság indított eljárást - tudatta az őrnagy.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.