Bulvár

Kocsmahajsza szilveszterre

Kocsmahajsza szilveszterre

2010. december 29., szerda
Kocsmahajsza szilveszterre

Szilveszterkor az ember – még a jó modorúak is – kényszeresen felöntenek a garatra. Vége egy nagyobb lélegzetű periódusnak, inni kell, a felszabadulás érzetét sarokba hányni. Az utóbbi hetekben igyekeztem kinyomozni, hogy Szegeden ezt hol ütheti nyélbe a nagyérdemű, hol szívhatja be őt az új évtized vákuuma.

Ahhoz képest, hogy a belváros mennyire bővelkedik kocsmákban, meglepően akadozik a banzájgépezet. Fogtam magam, és hajtani kezdtem a vadat, csak egy árva lokált, ahol december 31. éjjelén kiszolgálnak. Őszinte leszek – nem volt könnyű.

A Millenniumban zártkörű, a Propellerben nyitott buli

Szisztematikusan haladva először a kedd estéim állandó bázisát céloztam meg – a Propellert. Kellemes hely, különös hibridként átmenetet képez a kiöregedett alkeszoknak való lerobbant lebujok és a fiatalokat vonzó ivók között. A sör (Arany Ászok) 250-es árfekvése előnyös, talán ezért is lepik be sűrű egyetemistahordák. Rendelve egy whiskyt érdeklődtem, hogy mi az ábra a szilveszteri fronton. A csapos szerint semmi kirívó, minden marad saját medrében - árakat, nyitva tartást és vendégeket tekintve is. Kár érte, bár nem nagyon tudom belevizionálni azt a partiatmoszférát. Kortyoló és duruzsoló szájak közege ez csupán. Átlendültem a közeli Millenniumba. Múltkor ott voltam Fiction Stop koncerten, és a falak barátságosak, a pultos lányok is – ezért biztosra vettem, hogy itt szerveznek valami megmozdulást. Fenéket! Nyitva se lesznek. A söntés mögötti lányokat semmibe nem avatta be főnökük, egyedül annyit árultak el, hogy zártkörű este lesz – a vezetőség bulija. Magukra húzzák a bejárati ajtó reteszét, kihasználják a saját placc adta minden előnyt. Nem sajnáltam, mivel drága sörük van – 380 egy üveges Kozel. Mellette van az Orange. Az üzletvezető azt mesélte nekem, hogy náluk se lesz senki nagyon a plafonon – két éve valami DJ szolgáltatta a talpalávalót, de az utóbbiakban semmi. Áraik stagnálnak, semmi éjféli megőrülés, bár szerintem a vízipipát próbálják kijátszani, mint aduászt. Egy buli már kilátásban van, de két héttel az aktus előtt még semmi visszajelzés. Mellesleg a Millenniumhoz hasonlóan drága a sör.

A Mignonban asztalfoglalás

Loft Morrison. A csapos lány empatikusan közölte, hogy egy 50 fős társaság már kinézte magának a teret és le is foglalta – újabb magánivászat. Itt fognak vacsorázni és a többi – de a kikapcsolódásukról majd saját maguk gondoskodnak. Már nem az első falba ütköztem. Megpihentem egy üveg sörrel, ami azért a puccos külcsínhez képest a szépséges 250-es árfekvésbe esett. A Mignonban még bíztam. Emblematikus hely, a kellő felszereltséggel és állandó vendégsereggel (15-20 közöttiek, max. 30), ami elég egy happeninghez. Itt már végre asztalfoglalás alapján működik a dolog, Rádió88-as hepaj van levajazva, szóval nem heccelnek. Ők tartják magukat az évi hajeleresztéshez. Az árak itt se változnak, ami baj lehet a 250-es sörhöz szokottaknak – itt a legolcsóbb Karpackie annyi, bár a csapolt nem vészes. A Grand Café nem kicsit felkapott krimó, a maga entellektüel beütésével és bőrkanapéival – de az összhatást kicsit túlsózzák az ezerforintos beugróval. Persze emellé hozzácsapnak két mozijegyet is, amit a következő évben bármikor be lehet váltani. Program egyedül a mozirészlegen várható, ide is egy DJ fogja csődíteni a jónépet. A nyitva tartás korlátlan, helyes. A Záporban kezdődött az a tendenciám – valójában vesszőfutás – hogy kifogtam az épp csak féléve dolgozó alkalmazottakat, akiknek lövésük sincs a programokról. Annyit derítettem ki, hogy szintén ezer lesz a belépő. Kétlem, hogy lenne program a lehetetlen berendezéstől – a csapolt sör 300 környékén lebeg, viszont állati életérzés pora van a falon. Ezt túlragozni se kell holmi bulikkal szerintem.

A Széchenyi téren majd lehet forralt borozni

A Kisbajorba 600-ért engednek be, egy masszív törzsközönség, ami biztosra vehetően teltházat jelent már évek óta. Bár akad, aki csak úgy spontán betéved. Mint én. Alig találtam asztalt. A foglalás nem jellemző, vannak nagyobb klikkek, akik kibérelnek vagy húsz asztalt, aztán saját magukhoz igazítják az este hangulatát, de kollektív bulit nem szervez a tulaj. Árak esetében semmi változás – Ászokot 300 körüli áron lehet vedelni hajnali négyig. Az általam látogatott lokálok közül a Hollywoodban rendezik azt a keményveretes klasszikus bulit. Egyedülálló külön műsor vagy ilyesmi nem lesz, de itt végre hallottak az éjféli pezsgőzés rítusáról! Lesz virsli mustárral, éjfélkor a piákra árkedvezmény, beugró 500-nál kezdődik – gondolom asztaltól (ami nem ragad) függően egészen ezerig emelkedhet. A sör emberi árban van, 280 – nem emlékszem, sok kocsmán ittam át magam ekkorra. A Dugonics téri forralt borozók zöme nem lesz kint éjjel. Örültek is neki, érthető. Persze újfent belebotlottam fél éve gályázó fazonokba, nulla infóval. Szóval a Dugó teret elhagyatott hűvös szél meg arra eső részegek fogják felszántani. A Széchenyi téren lévő forralt borozók tartják majd a frontot, mivel az egész területen nagyszabású programsorozattal készül a város. Így nem csoda, ha rengetegen megfordulnak arrafelé, és kesztyű híján nyakalják a forralt bort. Egyik standnál se lesz semmiféle árkedvezmény, mint olyan, bár még úgy is nyernének rajta a hömpölygő tömeg margóján.

Kevesen kocsmatúráznak

A Borpatikában ismét fél éve melózó hölgybe futottam – aki csak annyit bírt mondani, hogy hajnali kettőig lesznek nyitva, én meg csak annyit bírtam tenni, hogy vettem egy korsó Ászokot 280-ért. Pár fiatalabb srác azt mondta, ők és legtöbb ismerősük inkább a házibulikat éltetik. Elég általános nézet ez idén a városban. Egy fiú szerint azért, mert egy kisebb banda jobban egymásra hangolódik egy szűk szobában, hamarabb megvan a közös nevező. A kocsmát alig választják páran, valahogy szúnyogriasztóként működnek a bulira vágyók szemében. Nem csoda – mint kiderült, elég gyér felhozatalra lehet számítani. Többen mondták nekem, hogy a szilveszter különlegesebb alkalom, minthogy holmi kocsmákban meg partikon eltékozolják. De ha minden kötél szakad, elugranak a JATÉ-ba. A szilveszteri embert mégiscsak a csordaszellem hajtja.

Berényi Csaba

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.