Bulvár

Megjött a tél - havazás országszerte

Megjött a tél - havazás országszerte

2010. november 27., szombat
Megjött a tél - havazás országszerte

Pénteken este Magyarországra is beköszöntött a tél. Budapesten egyes helyeken 20 centiméter hó is hullott, ezen kívül az ország kétharmadán tapasztaltak havazást. Szegeden egyelőre csak a hideget érezzük.

Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) mérései szerint a budai hegyvidéken már több mint 20, a pesti oldalon 6-10 centiméter hó hullott. Az FKF az éjszakai műszakban 94 munkagéppel folyamatosan végezte az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségiközlekedési-útvonakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztkai bázisokhoz vezető útvonalakon a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. Hajnalban a közösségi közlekedés elindult - írja a Hír24. Az ország nyugati felében is sokfelé havazott az éjjel. Hóátfúvásokra kell számítani Közép- és Nyugat-Dunántúlon. A havazás és az alacsony hőmérséklet miatt a rendőrség figyelmeztetést adott ki, melyben kérik az autósokat, hogy óvatosabban hajtsanak, és számítsanak a lefagyott útszakaszokra, amelyeket gyakran nem lehet időben észlelni - olvasható az Indexen. A reggeli órákban az ország középső, északi és északnyugati régióiban is folyamatos a havazás, helyenként havas eső esik. Az érintett megyék elsősorban Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén A havazás országos szinten nem okoz fennakadásokat a közlekedésben - tájékoztatta a MÁV az

-t. A vasúti közlekedésben a legjelentősebb, átlagosan 20-25 perces késés a Budapest-Hatvan-Miskolc és a Budapest-Vácrátót-Vác vonalon tapasztalható. Az előbbi vonalon amiatt, hogy Gödöllő és Aszód között a felsővezetékre belógó faágak zárlatot okoznak az egyik vágány fölött, valamint hogy Isaszegen a váltókat előbb meg kell tisztítani a hótól. A hóborította területeken váltóállítási problémák, műszaki hibák, felsővezetéki zárlatok előfordulhatnak, aminek következtében 10-15 perces késésre lehet számítani egyes személyszállító vonatok közlekedésében. A havas időjárás miatt a peronok és a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, ezért a fel- és leszállásnál fokozottan ügyelni kell - figyelmezteti az utasokat a MÁV. A met.hu figyelmeztető előrejelzése szerint a déli órákig a Bakony térségében az 50-55 km/h-s széllökésekkel kísért északnyugati szél hófúvást okozhat. A déli, kora délutáni órákra fokozatosan északon, északkeleten is gyengül, majd megszűnik a havazás, havas eső. Addig még további 1-3 centiméter közötti vastagságú friss hó hullhat, ami 250-300 méter alatt olvadni fog. Szegeden jelenleg 3 Celsius fok van, erős nyugati-délnyugati szél tapasztalható, az égbolt részben felhős. A városban és környékén még nem havazik, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint erre csak keddtől lehet számítani. Az Időkép jelentése szerint Balotaszálláson hószállingózás tapasztalható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.