Bulvár

Több száz bográcsban rotyog a halászlé csütörtöktől

Több száz bográcsban rotyog a halászlé csütörtöktől

2010. augusztus 27., péntek
Több száz bográcsban rotyog a halászlé csütörtöktől

Újdonságként vízitaxi fogja szállítani a Tisza két partja között a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál vendégeit – hangzott el a hagyományosan szeptember első hétvégéjén megtartott rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón. Az immár tizennegyedik halfesztivál első két napján ezer, míg szombaton 3500 literes óriásbográcsban fog készülni a hamisítatlan szegedi halászlé.

A csütörtökön kezdődő gasztronómiai és kulturális fesztivál négy napjára összesen 200-220 ezer vendéget várnak – mondta

Kipper György

szervező a programokat ismertető sajtótájékoztatón pénteken. A csütörtök délután szórakoztató programokkal kezdődő rendezvény harmadik napján, szombaton az újszegedi Partfürdőn amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Eddig százhuszonegy csapat nevezett, így az indulók száma akár rekordot is dönthet. A szakácsok, amennyiben hét alkalommal részt vesznek a rendezvényen, kiérdemlik az örökös halfőző címet. Az elmúlt tizenegy évben mintegy félszázan vehették át az elismerést, s az azt jelképező gyémántszemű ezüsthallal, aranybográccsal és rubinberakással ékesített plakettet, s az idei nevezések alapján további két szakács – egyikük

Kondé Lajos

, a szegedi Dóm plébánosa – esélyes a cím elnyerésére. Az is fontos a szervezők szerint, hogy az utánpótlás-nevelés megoldott legyen, így idén segédeket rendelnek ki a legjobb mesterek mellé két intézményből. A Tisza-part szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított óriásbográcsaiban készíti el a hallét, csütörtökön és pénteken ezer, szombaton és vasárnap pedig három és fél ezer literes alkalmatosságban fő majd a világhírű étel. A szegedi halléhez elengedhetetlen pirospaprikát egy boszorkány szállítja ejtőernyővel a helyszínre. Más halászcsárdák a jellegzetes szögedi hallé mellett sült harcsával, süllővel és keszeggel várják az ínyenceket. A négynapos rendezvény alatt összesen csaknem kétszáz mázsa ízletes hal kerül a bográcsokba és serpenyőkbe a napfény városában. A fesztiválhoz kapcsolódóan kiállítás nyílik a hagyományos tiszai halászati eszközökből, a Somogyi-könyvtárban a halászathoz kapcsolódó kiadványokból, fotókból és muzeális szakácskönyvekből, horgász- és sárkányhajóversenyt, a Régi Hungária Szállóban szüreti borfesztivált rendeznek, a közönséget könnyűzenei koncertek, néptáncbemutatók, tűzijáték és lézershow szórakoztatja majd. A gasztronómiai rendezvény egyik célja a kiváló minőségű alapanyagokból tradicionális receptek alapján helyben készített ételek népszerűsítése – mondta

Frank Sándor

Venesz-díjas mesterszakács. Amikor 1997-ben a Roosevelt téren a Juhász Gyula szobor körül megszervezték az első fesztivált, a szegediek évente átlagosan 2,4 kilogramm halat fogyasztottak, ma – részben a rendezvénynek köszönhetően – már húsz kilót – tette hozzá a szakember. Az idei rendezvény azért is lesz különleges a mesterszakács szerint, mert 2010 a Gasztronómiai Fesztiválok Éve is hazánkban, melynek programjai közé beillik a szegedi halünnep. A jövő csütörtökön kezdődő Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon a SZEGEDma.hu is részt vesz.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.