Bulvár

Vesztegetés miatt ítélték el jogerősen az orosházi Linamar két korábbi mérnökét

Vesztegetés miatt ítélték el jogerősen az orosházi Linamar két korábbi mérnökét

2010. február 23., kedd
Vesztegetés miatt ítélték el jogerősen az orosházi Linamar két korábbi mérnökét

Több milliós kenőpénzt kért egy alvállalkozótól az orosházi Linamar két korábbi mérnöke, akiket ezért társtettesként elkövetett vesztegetés miatt két év, végrehajtásában három esztendőre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott jogerősen kedden a Szegedi Ítélőtábla.

2007 végén az elsőrendű vádlott a Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Nyrt. orosházi gyárának projektmérnökeként, társa pedig az egység minőségirányítási vezetőjeként egy differenciálmű szerelő és ellenőrző berendezés tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos feladaton dolgozott. A projekthez kapcsolódóan az elsőrendű vádlott árajánlatot kért a békéscsabai székhelyű Mo-Mechatronika Bt.-től is. A versenyeztetését követően az elsőrendű vádlott közölte a vállalkozás ügyvezetőjével, hogy 28,434 millió ajánlatuk a versenytársakéhoz képest a legkedvezőbb, ám arra kérte a férfit, az árat emelje meg, és az így keletkező haszonból juttasson 5 millió forintot neki és társának. A vádlott utalt arra, hogy a cég árajánlata csak az ő egyetértése alapján kerülhet a vezetőség elé, benne van az ajánlatot elbíráló bizottságban, és a pénzügyi teljesítés időpontját is módjában áll befolyásolni. Figyelmeztette az alvállalkozót arra is, hogy ha a javaslatát nem fogadja el, úgy a bt. ajánlatát ő műszakilag, a másodrendű vádlott minőségbiztosítási szempontból kifogásolja, illetve annak megvalósításában „nehéz pillanatokat okozhat”. A bt. ügyvezetője látszólag belement az „üzletbe” ám a történtekről értesítette az orosházi gyáregység vezetőit és a rendőrséget is. A hatóságok a pénz átvételekor elfogták a másodrendű vádlottat. A táblabíróság jogerős ítéletében a felfüggesztett börtönbüntetés mellett a vádlottakra 400-400 ezer forint pénzmellékbüntetést is kiszabott. Az ítélőtábla döntésével - többek között a korrupciós bűncselekmények elszaporodottságára való figyelemmel - súlyosbította az elsőfokon eljáró Békés Megyei Bíróság által kiszabott egyéves, végrehajtásában két esztendőre felfüggesztett büntetést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.