Bulvár

Árvíz - A Legtöbb munkát a Hortobágy-Berettyó adja a védekezőknek a Közép-Tisza vidékén

Árvíz - A Legtöbb munkát a Hortobágy-Berettyó adja a védekezőknek a Közép-Tisza vidékén

2010. január 14., csütörtök
Árvíz - A Legtöbb munkát a Hortobágy-Berettyó adja a védekezőknek a Közép-Tisza vidékén

A Hortobágy-Berettyó áradása miatt a Túrkeve és Mezőtúr közötti szakaszon is harmadfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget, ezzel már a folyó mentén 83 kilométeren van érvényben ez a magas védelmi fokozat - közölte a Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-Kövizig) védelemvezetője csütörtökön az MTI-vel.

Lovas Attila

vízügyi igazgató tájékoztatása szerint a Hortobágy-Berettyó vízszintjének csökkentése érdekében már három napja belvízi üzemmódban működtetik a Nagykunsági-főcsatornát. Az öntözési célokat szolgáló főcsatornába elmúlt 24 órában 340 ezer köbméter vizet tudtak átemelni, ezzel a tehermentesítéssel biztosítható, hogy a Hortobágy-Berettyó vízszintje ne emelkedjen jelentősen 700 centiméter felé. A Köti-Kövizig emellett elsőfokú árvízvédelmi készültséget 420 kilométer hosszon tart fenn a Közép-Tiszán, a Zagyván és a Tápión. Másodfokú a védelmi fokozat a Hármas-Körösön Csongrád és a Hortobágy-Berettyó torkolata között. A víz nyomásának már hetek óta kitett gátaknál fakadóvizet több mint 8, talpszivárgást 1,1 kilométer hosszon, elöntést pedig 66 hektáron észleltek. A védműveken eddig csak kisebb beavatkozásokra volt szükség. A szakember elmondta: a Tisza árhulláma a Sajó-Hernád torkolata felett apad, alatta végig árad, Szolnoknál csütörtökön 713 centimétert mutatott a vízmérce. A tetőzést a megyeszékhelynél a hétvégére várják, 715-725 centiméter közötti értéken. A Körösök árhulláma jelenleg Kunszentmárton térségében tetőzik, ami után napi 12-18 centiméteres apadással számolnak. A vízügyi igazgatóság elsőfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Cibakháza környékén, másodfokút Kisújszállás, Karcag, Mezőtúr, Cegléd, Jászberény, Jászkisér, Kisköre, Kunhegyes és Tiszakécske térségében. A belvízzel elöntött területek nagysága a szerdaihoz képest kis mértékben csökkent, a Köti-Kövizig területén kereken 27.500 hektár áll víz alatt. A belvízvédelmi szakaszokon egyre több szivattyútelepet helyeznek üzembe, az elmúlt 24 órában 40 stabil és szállítható gép összesen 1 millió 750 ezer köbméter vizet emelt át a folyókba. A védekezés során eddig közel 15 millió köbméter víz átszivattyúzására került sor. A vízgazdálkodási társulatok közül négy, az önkormányzatok közül kettő - Kunszentmárton és Mezőtúr - szintén védekezik a belvízi elöntések ellen. Az ár- és belvízvédelmi munkákban szerdán több mint négyszáz ember vett részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.