Bulvár

Petárdaszezon: vigyázzunk háziállatainkra!

Petárdaszezon: vigyázzunk háziállatainkra!

2009. december 29., kedd
Petárdaszezon: vigyázzunk háziállatainkra!

Az óévbúcsúztató vigadalomban elsütött petárdák és tűzijátékok miatt sok házi kedvenc riadtan szalad világgá. Az ilyenkor elkóborolt állatok közül sok sohasem kerül elő. Legtöbbjük autók kerekei alatt végzi vagy a hidegben gyorsan legyengül, de nem ritka, hogy az erdőkben vadászok lelövik őket. Az állatvédők arra kérik a háziállat tartókat, hogy az év utolsó „durrogós” napjaiban fokozottabban ügyeljenek kedvenceikre.

A kutyákra, macskákra érdemes minden esetben bilétás nyakörvet kötni, melyen cím, telefonszám, név is olvasható. A bajok megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltatóhelyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassa négylábú barátját. Otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát vagy udvarrészt, jó kerítéses udvart). A félős – ijedős ebek a petárdarobbanások miatt ilyenkor harapósabbak lehetnek. Némi odafigyeléssel elkerülhető lehet egy esetleges kutyaharapásos tragédia is. Ha mégis elkóborolt a házi kedvenc, készítsünk lakhelyünk környékére kitehető plakátokat, rendszeresen figyeljük a környéket. Fel kell keresni a területileg illetékes (és a környező településeken működő) gyepmesteri telepeket, hiszen a közterületekről oda kerülnek begyűjtésre a kóbor állatok. A gyepmesteri telepek elérhetőségéről az adott település jegyzőhivatala tud tájékoztatást adni. A témával kapcsolatban az Orpheus Állatvédő Egyesület internetes információs oldalakat is működtet. A

www.sinter.hu

és

www.ebrendeszet.hu

oldalak tartalmaznak hasznos címeket – telefonszámokat. A gyepmesteri telepekre bevitt állatokat 2 hét megfigyelés után - a törvények értelmében - el is altathatják. Érdemes tehát az elveszett háziállatokat ezeken a telepeken is fokozottabb rendszerességgel keresni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.