Bulvár

Fényfüggöny díszíti karácsonykor a városházát

Fényfüggöny díszíti karácsonykor a városházát

2009. november 23., hétfő
Fényfüggöny díszíti karácsonykor a városházát
Jöhet a hó, a fagy, a karácsony, Szegeden rutinszerűen felkészültek a téli napok fogadására. Kétezer négyszáz köbméter síkosság-mentesítő anyagot halmaztok fel a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. depójában, és 35 jármű vár bevetésre. A karácsonyi díszkivilágítást is felszerelték, november 29-től fényárban úszik majd Szeged belvárosa. Téliesít Szegeden a Környezetgazdálokdási Nonprofit Kft.: becsomagolták a köztéri szobrokat, felszerelték a karácsonyi díszkivilágítást, készenlétben állnak a síkosság mentesítésre a gépjárművek és a különböző anyagok. A díszkivilágítás főpróbáját november 27-28-án végzik és a következő naptól az év végéig fényárban úszik majd a Szeged belvárosa. Kovács János, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közterület fenntartási divízió vezetője elmondta, a régi elavult rendszereket folyamatosan kicserélik energiatakarékos égősorokra. "A Tisza Lajos körúton nem a tavalyi világítás lesz látható, hanem 50 fára, összesen 300, különleges, jégcsap alakú világító testet helyeztünk el. Megújul a polgármesteri hivatal karácsonyi öltözete is, fényfüggönyt kap az ünnepekre A Belvárosi Hídon ismét a hópihék pompáznak majd, de emellett a híd ívét is feldíszítjük" – tájékoztatott Kovács János. Hozzátette: több százezer forintos megtakarítás várható az új izzósoroktól. A belvároson kívül, a Csillag téren, Kiskundorozsmán, Szőregen és Tápén is felkerültek a világító füzérek.
A Klauzál téren, a gyerekek kedvencét, a hatalmas, nyolc méteres fenyőfát hétfőn állították fel. Ezután díszítik és vasárnap – először – kivilágítják. Ezen kívül a Kodály térre és a Bertalan híd, Római körúti feljárójához is helyeznek ki karácsonyfát a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai – tudtuk meg a divízióvezetőtől. Szeged felkészült a havazásra és a fagyos napokra is. A korábbi évek tapasztalatai alapján húsz olyan nap várható, amikor síkosság-mentesíteni kell. Mindez a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft-nek 35-40 millió forintjába kerül évente. Összesen 240 kilométer közutat és 55 kilométer kerékpárutat kell figyelnie a járőrszolgálatnak. A parkolókat a Szepark, míg a városon áthaladó utakat az állami közútkezelő tisztítja. A szegedi depóban jelenleg 2400 köbméter síkosság-mentesítő anyag áll készenlétben. Ebből 850 köbméter az útszóró só. "A díszburkolatokra csak zúzott követ szórunk, a kerékpárutakat környezetbarát zeolittal tisztítjuk. Kikerültek a város 45 pontjára a síkosság-mentesítő anyagtárolók is" – mondta Bakacsi Zoltán, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szállítási és logisztikai részlegvezetője. Bevetésre vár tizenöt nagy teljesítményű sózó teherautó, illetve a buszmegállókat speciális oldalszórós, míg a kerékpárutakat havazás és fagy esetén a mozgékony fűnyírókból átalakított 16 gép takarítja. Télvíz idején a kézi erő sem elhanyagolható, 170 munkás hólapáttal a kezében dolgozhat a téli napokon Szeged utcáin.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.