Bulvár

50 milliós kárt okoztak a transzformátorolaj-tolvajok

50 milliós kárt okoztak a transzformátorolaj-tolvajok

2009. augusztus 17., hétfő
50 milliós kárt okoztak a transzformátorolaj-tolvajok

Transzformátorolajat loptak, s ezzel egy év alatt több, mint ötven millió forintos kárt okoztak a Délmagyarországi Áramszolgáltató Zrt.-nek (DÉMÁSZ) azok a tolvajok, akik rendőrkézre kerültek; az elkövetők Makó, Hódmezővásárhely és Röszke térségében dolgoztak–közölte az ügyben nyomozó makói rendőrkapitányság vezetője hétfőn, Szegeden.

Az elmúlt egy évben több mint negyven büntetőeljárás indult a DÉMÁSZ sérelmére elkövetett olajlopásokkal kapcsolatban. Az elkövetők végül úgy buktak meg, hogy traktort is loptak, és az eljárás során olyan bizonyítékok kerültek elő, melyek segítségével hét ember ellen a transzformátorrongálásokkal kapcsolatban is büntetőeljárás indult–mondta el sajtótájékoztatóján

Palicz András.

A gyanúsítottak bevallották tettüket, közülük egy embert előzetes letartóztatásba helyeztek, a többiek szabadlábon védekezhetnek. Az elkövetőkhöz huszonhat "trafólopásos" és huszonnyolc egyéb vagyon elleni bűncselekmény köthető, melyek miatt szintén eljárás indult ellenük. A nyomozás folyatódik, hiszen az olajat elsősorban megrendelésre lopták, és üzemanyagként továbbértékesítették, így megkezdődött az orgazdahálózat felderítése is. Az elkövetők büntetése akár többéves szabadságvesztés is lehet, mivel a rongálási kár meghaladja az ötvenmillió forintot–tette hozzá alezredes.

Hiezl József

, a DÉMÁSZ Zrt. vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta: a cégnek a legnagyobb kárt az üzemelő transzformátorokból kilopott - akár több száz liter–olaj okozza, a nélkül a másfél millió forintos berendezés tönkremegy, emellett a tolvajok vezetékeket is eltulajdonítanak. A tolvajok éves szinten 150 millió forintos nagyságrendű kárt okoznak, ezt tetézi az áramkimaradások miatt keletkezett veszteség. Idén a kár már meghaladta a százmilliót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.