Bulvár

A SZIN-es kínálatból: gyöngyfűzés, SZIN-vallás, anyajegyek

A SZIN-es kínálatból: gyöngyfűzés, SZIN-vallás, anyajegyek

2009. augusztus 29., szombat
A SZIN-es kínálatból: gyöngyfűzés, SZIN-vallás, anyajegyek
Tudjuk: ha Szegedi Ifjúsági Napok, akkor koncert, meg buli, és örömbrigád a partfürdőn. Az első napról azonban néhány olyan sátrat is válogattunk, ami még SZIN-esebbé teszi a SZIN-t.

Tavalytól datálódik az ötlet, hogy a néptáncot, illetve a népművészetet behozzák a SZIN-re – mondja

Kolonics Erika

SZIN-szervező. Nagyon nagy volt már akkor is az érdeklődés, és a mostani lehetőségek is hasonlóan vonzók: lehet nemezelni, ékszereket készíteni ősi technikával, de bőrözésre és gyöngyfűzésre is van lehetőség. „Jönnek srácok és lányok egyaránt. Jó program ez délelőttre a fiataloknak, amikor igazából nem történik a színpadokon semmi” – ecseteli a szervező. A nemezelésnél nemezgyapjúval dolgoznak, vízzel és szappannal gyúrják össze az anyagot, és így különböző formák és termékek készíthetők bele a nemezgolyótól a nemezsapkáig. Ahol vagyunk viszont, ez a tágabb helyszín még nem volt a SZIN-en: ez az Összművészeti Tér, amelyen minden nap más és más a „nóta”: színházi előadás, táncház, dzsesszzenekar és countryzene.

Visszafelé az Összművészeti Térről a Szegedi Belvárosi Plébániától a Dóm Hittanosainak Ifjúsági Szövetségének (DHISZ) sátrát találjuk. „Már negyedik éve veszünk részt a fesztiválon, és jószívvel fogadnak minket a SZIN-en” – mondja

Szabó Tamás

, a plébánia egyetemi csoportjának egyik vezetője. Azt is megtudjuk, minden évben van egy-egy vezérgondolat, amit szeretnének megismertetni a fesztivál résztvevőivel. Idén – minthogy a SZIN a zöld fesztivál díjra pályázott – a környezetvédelem keresztény motivációt mutatják be, illetve annak fontosságát a keresztény ember számára. A szelektív szemétgyűjtés adta az ötletet a „lelki szemétgyűjtéshez”: akinek valamilyen lelki problémája van, úgy érzi, hogy valakit megbántott, vagy éppen őt bántották meg, vagy egyszerűen csak elege van a világból, az is eljöhet, és „kidobhatja a szemetét”. Lehetőség van lelki beszélgetésre, hiszen három atya is kihoztak magukkal a szervezők. Óriásdzsenga-építés, harmónia libikóka, erénykerék – vidám, a résztvevőket megmozgató programokkal készültek amellett, hogy közvetítik a kereszténység alapvető üzenetét Jézus Krisztusról. A sátor közelében áll egy kereszt is, mely három éve része a keresztény standnak, és amelybe mindenki beleírhatja a nevét. „Fontosnak tartjuk bemutatni, hogy lehet ilyen fiatalosan, élő módon is megélni a kereszténységet. Azt reméljük, hogy ezáltal egy pozitív Isten- és emberképet tudunk sugározni az emberek felé” – összegez Szabó Tamás. Ahogy haladunk a vissza a bejárat felé, anyajegyszűrést „reklámozó” fiatal orovostanhallgatókba botlunk. A Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete (MOE) prevenciós szándékkal nyitott standot a partfürdő SZIN-es forgatagában: fogamzásgátlás, dohányzás, alkoholfogyasztás, illetve drogellenes programokkal készültek. Bónusz: az arra járók kérhetnek bőrrák, illetve anyajegyszűrést, valamint a napozással és fényvédelemmel kapcsolatos felvilágosítást. Ebben

Kui Róbert

, a bőrgyógyászati klinika szakorvosjelöltje van a MOE segítségére, aki dermatoszkóppal vizsgálja az anyajegyeket. Orvosi leletet persze nem tudnak egy ilyen vizsgálat során adni, de a szakember meg tudja mondani, hogy mikor kell bőrgyógyászhoz fordulni. „A bőrön jól láthatóak ezek az elváltozások, így mindenkit érdekel, hogy rendben vannak-e az anyajegyei. A fiatalok közül sokan szoláriumoznak vagy napoznak, amelyek hatására egyre több anyajegy jelenhet meg a bőrön” – mondja Kui Róbert, hozzátéve, hogy éppezért igen élénk az érdeklődés a sátornál. Ugyanakkor megnyugtat, eddig még nem talált senkinél rosszindulatú elváltozást. Csak három érdekes színes SZIN-es sátrat villantottunk fel mustránkban, de ezek is jól példázzák, a fiataloknak nemcsak a puszta „semmibe bulizásra” van lehetőségük a fesztiválon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.