Bulvár

Ombudsman: mulasztás történt egy gyámhivatali eljárás során

Ombudsman: mulasztás történt egy gyámhivatali eljárás során

2009. július 2., csütörtök
Ombudsman: mulasztás történt egy gyámhivatali eljárás során

Mulasztott a szegedi gyámhivatal, késlekedése miatt egy anya másfél évig nem találkozhatott a gyermekével. Szabó Máté ombudsman megállapította, hogy sérült a tisztességes eljárás és a gyermeket megillető védelem joga - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

Az édesanya azután fordult az állampolgári jogok országgyűlési biztosához, hogy 2007-ben kérte a szegedi gyámhivatalt: szabályozott körülmények között találkozhasson az apánál élő gyermekével. A tájékoztatás szerint ez év januárig gyakorlatilag semmi sem történt az ügyben azon kívül, hogy a hivatal a 30 napos határidőn belül beszerezte a szülők egy nyilatkozatát.

Szabó Máté

megállapította: a hatóság annak ellenére sem cselekedett, hogy tudott a szülők konfliktusáról, mi több, a rendőrségi és bírósági eljárásokról, és arról is, hogy a gyerekkel pszichológus foglalkozik. Az eljárás az anya sürgetése dacára csak akkor indult meg, amikor az ombudsman megkereste a szegedi gyámhivatalt és magyarázatot kért. Ezek után - másfél éves késéssel - gyorsan megszületett a döntés. Az ombudsman szerint csorbult a tisztességes eljáráshoz való jog, mivel a gyermek másfél éve nem találkozhatott az édesanyjával, és sérült az állam és a társadalom részéről megillető védelemhez és gondoskodáshoz való jog is. Mint a közleményben olvasható, a biztos egy korábbi ajánlására a gyámhivatal szakmai munkájának felügyeletét ellátó Dél-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatal célvizsgálata néhány esetben komoly hiányosságokat állapított meg, azok kiküszöbölésére és a határidők maradéktalan betartására a régió vezetője felszólította az ügyintézőket. Tájékoztatta a biztost arról is, hogy a jövőben rendszeresen ellenőrzi az ügyintézési határidők betartását, mulasztás esetén munkáltatói intézkedést kezdeményez. Az ombudsman a régióvezetőt azonban felkérte, hogy a mulasztó ügyintézővel szemben már most fontolja meg a munkáltatói intézkedést. A Szegedi Városi Ügyészség vezető ügyészét pedig Szabó Máté arra kérte, hogy törvényességi felügyeleti eljárásai során fordítson fokozott figyelmet a szegedi gyámhivatal eljárásaira. Tekintettel arra, hogy a panaszos ügyészségi eljárást is kezdeményezett, annak eredményéről tájékoztatást kért az ombudsman.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.