Bulvár

Hosszú várakozás a magyar-román határon - a magyar kormányhoz fordul Románia

Hosszú várakozás a magyar-román határon - a magyar kormányhoz fordul Románia

2009. június 3., szerda
Hosszú várakozás a magyar-román határon - a magyar kormányhoz fordul Románia

Románia a magyar kormányhoz fordul annak érdekében, hogy felszámolják a román-magyar határnál hétvégeken és ünnepnapokon kialakuló tehergépkocsi-sorokat - erről Emil Boc román miniszterelnök nyilatkozott kedden Nagylaknál. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) nevében nyilatkozó Sipos Jenő hangsúlyozta: a magyar-román határon nincs vámellenőrzés, tehát a magyar vámosok miatt nem alakulhat ki várakozás a belépő teherforgalomban.

A román kormányfő kedden Arad megyébe látogatott, s Nagylakot is felkereste. A helyi határátkelőnél aznap majdnem öt kilométer hosszú sorban várakoztak Románia területén a teherautók, hogy áthajtsanak Magyarországra. Az Arad megyei román határrendőrség kedden reggel közölte, hogy a pünkösdre való tekintettel hétfőn este helyi idő szerint 11-kor nyitották meg ismét - 48 órás szünet után - a határt a teherforgalom számára, hiszen Magyarországon nem közlekedhetnek nagy súlyú kamionok hétvégén és ünnepnapokon.

Boc

elmondta: fölveszik a kapcsolatot a magyar külügyminisztériummal, de

Radu Berceanu

román közlekedési miniszter is megkeresi a magyar közlekedési minisztériumot. Boc hangsúlyozta, hogy "barátságos módon" kell megoldani a helyzetet. A kormányfő társaságában lévő Berceanu szerint a nagylaki határátkelőnél a problémát az okozza, hogy a magyar vámosok nagyon lassan ellenőrzik a Romániából kilépő teherautókat. A miniszter szerint "nem természetes", hogy minden magyarországi ünnep idején Romániában "zárlat" alakul ki. A miniszter egy javaslattal is előállt, ami kényelmesebbé teheti a sofőrök várakozását. Szerinte Nagylak közelében egy nagy parkolót kellene építeni a teherautók számára, onnan pedig rendőrök irányítanák a határ felé a járműveket figyelembe véve, hogy a magyar vámosok fogadni tudják-e azokat ellenőrzésre, vagy sem. Hozzátette, hogy ezt a megoldási lehetőséget a kormányban is megtárgyalják, akárcsak a nagylaki hatóságokkal. A Mediafax hírügynökség szerint tíz perccel Boc és Berceanu megérkezése előtt több sofőr arra panaszkodott újságíróknak, hogy 20-30 órát várakoztak a határátlépésre. A magyar-román határon nincs vámellenőrzés, csupán egy pontos határőrizeti ellenőrzés történik, tehát a magyar vámosok miatt nem alakulhat ki várakozás a belépő teherforgalomban - reagált a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) nevében a román miniszterelnök és közlekedési miniszter keddi nagylaki nyilatkozatára

Sipos Jenő

. A VPOP szóvivője hangsúlyozta: a magyar vámosok csupán szúrópróbaszerű jövedéki vizsgálatot végeznek, az viszont nem akadályozza a forgalmat, mivel ez a járműveket félreállítva, a beléptetés után történik. Miután Románia is az Európai Unió tagja, a két ország között nincs vámhatár, de a schengeni ellenőrzésre szükség van, azt azonban a román-magyar határrendészek közösen, egy helyen végzik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.