Bulvár

Újra él hiúz Magyarországon

Újra él hiúz Magyarországon

2009. május 4., hétfő
Újra él hiúz Magyarországon

Infrakamerával készült képek bizonyítják, hogy a hajdan őshonos hiúzok néhány példánya visszaköltözött Magyarországra - írja cikkében az inforadio.hu. A Fővárosi Állatkert szóvivője, Hanga Zoltán szerint a Börzsöny erdői ideális életteret kínálnak ennek az emberre nem veszélyes macskafélének. A szóvivő elmondta azt is, hogy a kárpáti hiúzok a XX. század elején tűntek el Magyarországról, részben a vadászat, részben az élőhelyük beszűkülése miatt.

A hiúzt sokan úgy tartották számon, mint egy hazánkban kipusztult fajt, nemrég azonban rájuk akadtak a természetvédők, mivel a szomszédos országokban megszaporodtak, emiatt egyre gyakrabban járnak át Magyarország területére ezek a fokozottan védett állatok, főleg az Északi-középhegységbe. Leggyakrabban a Börzsönyben fedezhetők fel a lábnyomaik, hiszen ez az ország legnagyobb egybefüggő erdője. A Kárpátokban, azaz Romániában, Szlovákiában, Lengyelországban és Ukrajnában, valamint a balkáni országok erdőségeiben nagyjából 2200 hiúz él. A cikket teljes terjedelemben és a témáról készült hanganyagot az

inforadio.hu oldalán itt

találhatja meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.