Bulvár

Átkeresztelték a szibériai tigriseket

Átkeresztelték a szibériai tigriseket

2009. május 6., szerda
Átkeresztelték a szibériai tigriseket

Pedróból és Zorróból Borisz és Igor

sziberiaitigris1
A Szegedi Vadaspark fennállásának 20. évfordulójára (május 24-én kezdődik az ünnepségsorozat) az egyik legjelentősebb és a látogatók számára leginkább várt fejlesztés a tigrisház és -kifutó átadása volt. A ház elkészült, és a két szibériai tigris, név szerint Pedró és Zorró, a két fiatal hím is megérkezett a rigai állatkertből. Szállításukban a cseh Dvur Kralove-i állatkert szakemberei segítettek, miután egy zsiráfot vittek a lett fővárosba, visszafelé pedig Csehországig elhozták a tigriseket. Itt a szegediek fogadták őket, és elhozták városunkba a ritka állatokat. Az ilyen költségkímélő kooperációk nem ritkák az állatkertek között.

Már szállítás közben kiderült, hogy ritka nyugodt és békés tigrisekről van szó. A házba való kiengedésük során tapasztaltak sem cáfolták ezt meg. A 2 testvér Dvur Kraloveban született 2005-ben, így még fiatalnak számítanak. Gondozójuk nevelte fel őket, ennek köszönhető nyugodt, kiegyensúlyozott viselkedésük. A szibériai tigrisek tartásával a Vadaspark a nemzetközi fajmegmentési programban vesz részt. Kevesen tudják, hogy ma már több ilyen tigris él állatkertben, mint vadon, ahol számát 250 felnőtt egyedre becsülték 2005-ben. Bár szigorú védelmet élvez, 1995 óta több mint 100-zal csökkent a száma. Hiába van belőle sok az állatkertekben, visszatelepítésére az élőhelyek beszűkülése miatt nincs lehetőség. A szibériai tigris a legnagyobb nagymacska, akár 3,5 méter hosszú, és 350 kiló is lehet. Az orvvadászok és a tradicionális kínai gyógyszergyárak ellátói a legfőbb pusztítói - sajnos még ma is. A nagymacskák még nem láthatók, házuk ablakát lefedték, hogy mielőbb megszokhassák új otthonukat, környezetüket. Mivel az állatok neve nem tetszett a dolgozóknak, így átkeresztelték őket: Borisz és Igor lett az új nevük, ez utal a ritka alfaj földrajzi elterjedésére is, hiszen Oroszország távol-keleti részén él belőle a legtöbb. Most már nem kell soká várni, az új jövevényeket már május 24-én, kifutójuk ünnepélyes átadásán csodálhatjuk meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.