Bulvár

Megyezöld Napok: A természetet a természetben megismerni

Megyezöld Napok: A természetet a természetben megismerni

2009. április 28., kedd
Megyezöld Napok: A természetet a természetben megismerni
megyezoldnapok16
A Fehér-tónál ért véget a Megyezöld Napok 2009 rendezvénysorozata április 28-án. A szegedi Fehér-tónál a hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon 38 speciális nevelési igényű kisdiákja csodálhatta meg a Tisza-völgyi Bemutatóházat, és végigvándorolhattak egy tanösvényen is.

A Megyezöld Napok 2009 pályázat keretében tantermi és terepi foglalkozásokat szerveztek. Az előbbiek inkább környezetvédelemről szóltak, a gyerekek környezeti tudatosságának fejlesztését célozták meg, a terepi foglalkozások pedig a természetvédelmet és a természetismeretet szolgálták, vagyis a fajismeret bővítése és a természet megismertetése, megszerettetése volt a cél - tudtuk meg

Ábrahám Krisztiántól

, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság oktatásszervezőjétől.

Kanalas gém, hódvár és madárles

A buszból mintegy negyven kisdiák száll ki, kicsik és nagyok vegyesen. Gyülekező:

Albert András,

a túra vezetője fogadja az érdeklődő fiatalokat, kezében egy döglött harkállyal, amit a gyerekek fedeztek fel. „Azért szeretek gyerekekkel terepre járni, mert amit én nem látok, azt ők látják meg" - mondja a túravezető, és elmondja a csoportnak, hogy a közúti közlekedésnek olykor-olykor áldozatul esnek így a madarak, valamint azt is elmagyarázza, hogy a szerencsétlenül járt állatot ki fogják preparálni. „Úgy látom, hogy ezeket a gyerekeket még őszintébben lehet rávezetni a környezet- és természetvédelem, illetve természetismeret témájára, nagyon odafigyelnek, rögtön megtalálták a halott kismadarat is - őket ez sokkal mélyebben érinti" - mondja

Lázárné Sillye Andrea

, az oktatási intézmény pedagógusa.

megyezoldnapok11

A tanösvény előtt a tiszavölgyi bemutatóházban a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetről és a szegedi Fehér-tóról egy háromszobás kiállítást tekinthetnek meg a vendégek, amely a tájvédelmi körzet állatait mutatja be preparátumokkal, illetve tematikusan a különböző élőhelytípusokat. Ábrahám Krisztián vezeti körbe a csoportot: láthatnak itt gyurgyalagot, bölömbikát, kanalas gémet, sőt, hódvárat is. Ezután következett a tanösvény, madárles, a csoport bement a védett területre, ahol a Korom-sziget nyüzsgő madárvilágát lehetett megfigyelni, ugyanis éppen fészkelési időszak van.

Befogadás, lelkesedés

„Az interneten találtuk ezt a pályázatot, és mivel nekünk a pedagógia programban le van rögzítve, hogy ilyen téren is kell a gyerekeket nevelni, a Megyezöld Napok nagyon megfelelőek voltak: kiállítás, kirándulás, előadások egy pályázaton belül. A mi gyerekeink nagyon befogadókészek, minden érdekli őket, mindenért lelkesednek, így a környezetvédelem, a természeti környezet különösen közel áll hozzájuk. Az iskolában is erre próbáljuk nevelni őket: a környezet- és természetvédelemmel kapcsolatban témanapokat, témaheteket tartunk, illetve ilyen témájú pályázatokon veszünk részt" - tudtuk meg Lázárné Sillye Andreától. A gyerekek fogékonyak a természetismeretre, csak a megfelelő módot kell megtalálni - véli Ábrahám Krisztián. „A természetet csak a természetben lehet megismerni. Az ilyen alkalmakkal ki lehet egészíteni a tantermi biológiai oktatást, illetve sok esetben ezt kellene inkább előtérbe helyezni, a terepi túrák ugyanis sokkal több ismeretet adnak a gyerekeknek, és lehetővé teszik azt, hogy élő, testközeli kapcsolatba kerüljenek a természettel és minden érzékszervükkel befogadják azt" - magyarázta az oktatásszervező.

Amire az iskolában nincs idő

megyezoldnapok18

A Megyezöld Napok 2009 pályázat arról szól, hogy a gyerekekhez eljussanak azok a programok, amelyek iskolai, tantervi keretek között nem feltétlenül tudnak érvényre jutni, mert egyszerűen nincs idő és pénz sem rájuk. „Lehetőségünk nyílik így arra, hogy a gyerekek tudatossági szintjét emeljük a környezetükhöz való viszonyukban, és megmutassuk nekik, hogy egy olyan világban nőnek fel a fogyasztói társadalom közegében, amely főbb vonásaiban működésképtelen, mert egyirányú folyamatokra épül. Szeretnénk megmutatni nekik a mindennapi szokásokban és a természetben is a körfolyamatokat, és egy olyan viszonyulást kialakítani, amely hosszútávon is működőképes" - összegzett Ábrahám Krisztián. A Megyezöld Napok 2009 februárban kezdődött, a tantervi előadások a pályázaton nyert 31 oktatási intézményben február-márciusban, április-májusban pedig a terepi túrák. A program keretében megtartott 130 előadással és 60-nál is több terepi túrával összességében 6000 gyermeket sikerült megmozgatni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.