Bulvár

A hét fotója: Kockajáték?

A hét fotója: Kockajáték?

2009. március 13., péntek
A hét fotója: Kockajáték?

A hét fotója rovatunkban érdekes, elgondolkodtató képekhez kapcsolódó rövid gondolatainkat olvashatják.

„A kocka el van vetve" (alea iacta est) - hangzik Caesar egyik leghíresebb mondása, amit Kr. e. 49. január 10-én vagy 11-én mondott, miután egyetlen légiójával átkelt a Gallia Cisalpina provinciát Italiától elválasztó határfolyócskán, a Rubiconon (ma Fiumicino), s így a senatussal és Pompeiusszal való kiegyezés helyett a polgárháborút választotta.

Ma a szállóigét a történelmi esemény mintájára olyan helyzetekben használják, amikor valaki visszafordíthatatlan döntést hozott, esetleg a döntését nagyszabásúnak kívánja láttatni, és/vagy konfliktust vállal fel vele. Ha valaki elvetette a kockát, már nem lehet megállítani, és vagy szerencséje lesz, vagy pedig bukik, attól függően, hogy mekkorát dob. A remény időszaka a pörgés, gurulás. Mi magyarok sokkal meghittebb kapcsolatot ápolhatunk a pörgő-forgó játékszerünkkel, hiszen nekünk Rubik-kockánk van, aminek a pörgetése nem a szerencse dolga, sokkal inkább a tudásé. Viszont joggal kérdezheti a jövő generációja tőlünk, hogy kedves ősök, megtanítotok-e minket a színeket a helyére rakni? Ugyanis most inkább úgy tűnik, hogy a mi demokráciánk cézárainak kezében nem okos játékszerként tekeredik a magyar kocka. A Rubik-találmányt piszkos kezek ma inkább kaszinókba hordják, s a szerencsét kísértik, mintsem a tudás hatalmával nyúlnának hozzá, hogy a kocka ne elvetve legyen, hanem értelmezve...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.