Bulvár

Még egy napig élt a halottnak mondott szegedi férfi - A kórház elismerte a kommunikációs hibát

Még egy napig élt a halottnak mondott szegedi férfi - A kórház elismerte a kommunikációs hibát

2009. február 4., szerda
Még egy napig élt a halottnak mondott szegedi férfi - A kórház elismerte a kommunikációs hibát

Sajnálatos félreértésnek és véletlennek nevezte Forster Tamás, a Szegedi Tudományegyetem II. számú belgyógyászati klinikájának vezetője szerdán, hogy annak ellenére tájékoztatták egy beteg haláláról a hozzátartozókat, hogy közben már sikeresen lezajlott az újraélesztés.

A professzor az MTI-nek elmondta: a sajnálatos eset akkor történt, amikor a beteg az újraélesztést követően a belgyógyászatról átkerült az intenzív osztályra. Az előbbi osztály nővére az áthelyezést követően érdeklődött a beteg iránt, és azt az információt kapta, hogy a férfi meghalt. Ezt a hírt közölte a családdal, és csak azután derült ki, hogy sikerült az újraélesztés, ezt viszont már nem közölték a családdal, pedig a beteg még huszonnégy óráig életben volt. "Abszolút kommunikációs hiba történt, a sajnálatos félreértést elismeri a kórház" - hangsúlyozta a vezető, aki hozzátette: ahogy kiderült a hiba, azonnal elnézést kért az intézmény, s ezt levélben is közölték a családdal.

Ábrahám László

ügyvéd a január végén történt eset kapcsán az MTI-nek elmondta: a hasnyálmirigy-gyulladással kórházba került családfő a belgyógyászaton feküdt addig a napig, míg annyira rosszul lett, hogy újra kellett éleszteni. Ezt követően közölték halálhírét a családdal, de az újraélesztés sikeréről már nem értesítették őket. Csak a másnap a hozzátartozóját kereső feleség jött rá arra, hogy férje még életben van. A család jogi képviselője hangsúlyozta: az országos gyakorlattól eltérően a szegedi belklinika korrekt módon, azonnal nyilatkozott a hibáról, és sajnálatát fejezte ki szóban és írásban is. A család álláspontja szerint a törvény által előírt elvárható gondosságot sértette meg a kórház, amikor elsődleges információk alapján értesítették a családot, és okozták a hír által keltett traumát, attól függetlenül, hogy a haláleset egy nap múlva végül bekövetkezett. Ügyfelei "kompenzáló jellegű, nem vagyoni kártérítést" várnak a kórháztól, ha ez megtörténik biztos nem lesz peres eljárás. Ha nem, akkor megfontolják, hogy eljárást indítanak vagy sem - tette hozzá Ábrahám László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.