Bulvár

Százmilliós adócsalás ügyében született ítélet Szegeden

Százmilliós adócsalás ügyében született ítélet Szegeden

2009. január 16., péntek
Százmilliós adócsalás ügyében született ítélet Szegeden

Fiktív számlák segítségével követtek el százmillió forintot meghaladó értékű adócsalást egy üzleti csoport tagjai, akiket pénteken letöltendő, illetve felfüggesztett jogerős szabadságvesztéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla.

Az elsőrendű vádlott, az ambrózfalvi Cs. László 2002 májusától egy betéti társaság beltagjaként többek között tollfelvásárlással és annak továbbértékesítésével foglalkozott. Tevékenysége során a toll jelentős részét ismeretlen személyektől számla nélkül vásárolta meg úgy, hogy alacsonyabb, forgalmi adó nélküli vételárat fizetett. A tollat továbbértékesítette, ekkor azonban már minden esetben számlázott. Így a vádlottnak beszerzésre vonatkozó számlákat kellett produkálnia azért, hogy azok ÁFA-tartalmát levonva cége adófizetési kötelezettségét csökkentse. Ennek érdekében a férfi felvette a kapcsolatot az ügy más vádlottjaival, akik 2002 májusa és 2003 decembere között összesen 301 darab fiktív számlát állítottak ki. A nyolc gazdasági társaság nevében kiállított számlák összértéke bruttó 721,9 millió forint volt, az okozott kár összege pedig meghaladta a 144 millió forintot. Az ügy ötödrendű vádlottja, a budapesti N. Péter hasonló módon követett el bűncselekményt. A férfi tollat és annak feldolgozására szolgáló eszközöket vásárolt bizonylatok nélkül, majd számlákat kiállítva értékesítette tovább azokat. A vádlott számla nélkül bonyolított beszerzéseit úgy próbálta legalizálni, hogy részben a másodrendű vádlottól, részben ismeretlen személyektől fiktív számlákat kért. A valótlan számlák összértéke esetében 576 millió forint, az okozott kár 115 millió forint volt. A táblabíróság az elsőrendű vádlottat jogerősen három, a másod- és ötödrendű vádlottat négy év börtönre ítélte, a harmadrendű vádlottat két év, a negyedrendűt egy év - végrehajtásában három esztendőre felfüggesztett - szabadságvesztéssel sújtották.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.