Bulvár

Erőszak az iskolában: Nem biológiai, de jogi és pszichológiai értelemben erőszak történt

Erőszak az iskolában: Nem biológiai, de jogi és pszichológiai értelemben erőszak történt

2009. január 28., szerda
Erőszak az iskolában: Nem biológiai, de jogi és pszichológiai értelemben erőszak történt

A szakértői vélemények alapján biológiai értelemben nem, jogi és pszichológiai értelemben azonban erőszak történt abban a szegedi általános iskolában, amelyben ősszel szegedi fiúk az egyik osztálytársukkal, egy kilencéves kislánnyal erőszakoskodtak.

Szabó Lászlóné

, az iskola igazgatója kedden az MTI-nek elmondta: az eset csaknem három hónapja, november első hetében egy, az iskolához közeli játszótéren, napközis foglalkozás alatt történt. A kisfiúk - akik közül nyolcéves volt a legfiatalabb - és a kislány bebújtak egy csúszda alatti házikóba. Azt, hogy ott mit csináltak, pontosan nem lehet tudni, de a szó "hétköznapi értelmében" sem erőszakra, sem közösülésre nem került sor - jelentette ki. A diákok nem maradtak felügyelet nélkül, a mintegy kéttucat gyerekre vigyázó napközis tanár végig a játszótéren volt. A gyerekek azonban őrszemet állítottak, és amikor a tanár odaért hozzájuk, már mindannyian felöltöztek. Arra a kérdésre, hogy mit csinálnak, azt válaszolták, beszélgetnek. A történteket maguk a fiúk mondták el néhány nappal később a saját tanítójuknak - mondta az igazgató. Hozzátette: az esetet azonnal kivizsgálták, a gyerekeket később pszichológusok kérdezték ki. Szabó Lászlóné szerint az esetet a gyerekek érdekében belső ügyként kezelték, megpróbálták elkerülni, hogy a történtek maradandó lelki károsodást okozzanak a diákoknak. Az igazgató szerint a történtekért elsősorban a felnőtt társadalom a felelős, hiszen a gyerekek valamilyen mintát követtek, és a nagy nyilvánosság is ártott nekik. Mindezek miatt ő az erőszakoskodó fiúkat is áldozatoknak tartja.

Tuczakov Szilvána,

a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője korábban közölte, hogy a szegedi rendőrkapitányság az elmúlt év őszén büntetőeljárást indított egy általános iskolában történt erőszakos közösülés ügyében. A körülmények felderítése után az eljárást lezárták, mivel valamennyi gyanúsított gyermekkorú volt. Az ügy iratait a rendőrség átadta a gyámhatóságnak.

Karsai Krisztina,

a Szegedi Tudományegyetem büntetőjogi tanszékének docense az MTI-nek elmondta, a büntető törvénykönyv szerint erőszakos közösülés akkor valósul meg, ha valakit erőszakkal vagy fenyegetéssel közösülésre kényszerítenek, vagy védekezésre, akaratnyilvánításra képtelen ember állapotát közösülésre használják fel. A közösülés büntetőjogi és biológiai fogalma eltér egymástól. A büntetőjog szerint a közösülés már akkor is megtörtént, ha a nemi szervek érintkeztek - közölte az egyetemi oktató. A törvény külön kitér a tizenkét év alattiak védelmére: őket védekezésre, akaratnyilvánításra képtelennek tekinti, így esetükben akkor is erőszakos közösülésről van szó, ha az a beleegyezésükkel történt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.