Bulvár

Lélekkel főzni

Lélekkel főzni

2009. január 2., péntek
Lélekkel főzni

Fotó: http://fuszereslelek.blogspot.com/

Új, üde színfoltja született a manapság egyre gyarapodó hazai szakácskönyv-piacnak: nemrég jelent meg Fűszeres (alias Bodrogi) Eszter Fűszer és lélek - Zsidó konyha itt és most című szakácskönyve.

Érdekes a könyv születéstörténete:

Bodrogi Eszter

pár éve indította el azonos néven

gasztroblogját

. Mostanában a tematikus blogok közül is a

gasztroblogok

a legnépszerűbbek, vagyis amelyek recept- és konyhatechnikai ötletekkel ismertetik meg az olvasókat. Bodrogi Eszter azonban ezen belül is egy meghatározott tematikát követ. A blog, miképp mottója is hirdeti:

„Hétköznap sietős, szombaton kóser"

, azaz olyan recepteket tár elénk, amelyek megfelelnek a kóser konyha szabályainak is, ám napjaink feszesre szabott napi ritmusába is beilleszthetők. Ahogy a blog népszerűsége egyre növekedett, Bodrogi Eszter baráti biztatásra rászánta magát a könyvformátumban való megjelentetésre is. A könyv magánkiadásban látott napvilágot, ezért még inkább figyelemreméltó kivitelezésének profizmusa. Minőségi papírra nyomtatott, gyönyörű képekkel illusztrált könyvet vehetünk a kezünkbe. A fotók nagy része ráadásul szintén Bodrogi Eszter kezét dicséri. Népszerű manapság az olyan, sokak által olvasott blogok könyvformátumban való kiadása, mint például a

szakítósblog

vagy az aktuális nagy irodalmi műbalhé-generátor, a rejtélyes

Spiegelman Laura blogja

. Sokakban kétkedést váltott ki ennek létjogosultsága, érveik, miszerint így elvész a blog frissessége, interaktivitása, súlytalansága, valljuk be, helytállóak. Bodrogi Eszter könyvén azonban mindez nem érződik: élvezetes, olvasmányos könyv, szemgyönyörködtető képekkel. A könyv lapjain egyaránt találunk hagyományos recepteket, mint amilyen a flódni vagy a sólet, és olyanokat is, amelyek a modern, fúziós konyha alkotásai. Ez utóbbiak gyakorta kevés alapanyagból dolgoznak, de meglepő párosításaik, a hazai konyhában szokatlan felhasználásuk révén mégis különlegesnek hatnak. A könyvben mindegyik ételhez fűződik valamilyen anekdota, jótanács vagy személyes emlék. Általában az írások nyelvezete is közvetlen, mintha egy baráti társaságban hallanánk őket; átsüt rajtuk a főzni és társaságot teremteni szerető szerző személyisége. Ugyanakkor Bodrogi Eszter számos adalékkal, tanáccsal szolgál a kóser konyha mindennapjaihoz is. Nem titkoltan ez a célja könyvének is: bemutatva egy tradicionális és egyszersmind nagyon is kortárs zsidó vallási-kulturális kontextust, egyaránt hasznos és szórakoztató kíván lenni mind a szigorúan kóser konyhát vezetők, mind a kulináris élvezeteket kereső gójok számára. Tematikájában hiánypótló, közvetlen hangnemmel és a fantáziát meglódító receptekkel: összességében telitalálat. Fűszeres Eszter:

Fűszer és lélek. Zsidó konyha itt és most.

Felelős kiadó: Bitter Brunó, Pásztor Tamás. Budapest, 2008. 303 oldal, 5990 Ft. A könyv a

www.fuszereslelek.hu

oldalon 20% kedvezménnyel rendelhető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.