Bulvár

Lélekkel főzni

Lélekkel főzni

2009. január 2., péntek
Lélekkel főzni

Fotó: http://fuszereslelek.blogspot.com/

Új, üde színfoltja született a manapság egyre gyarapodó hazai szakácskönyv-piacnak: nemrég jelent meg Fűszeres (alias Bodrogi) Eszter Fűszer és lélek - Zsidó konyha itt és most című szakácskönyve.

Érdekes a könyv születéstörténete:

Bodrogi Eszter

pár éve indította el azonos néven

gasztroblogját

. Mostanában a tematikus blogok közül is a

gasztroblogok

a legnépszerűbbek, vagyis amelyek recept- és konyhatechnikai ötletekkel ismertetik meg az olvasókat. Bodrogi Eszter azonban ezen belül is egy meghatározott tematikát követ. A blog, miképp mottója is hirdeti:

„Hétköznap sietős, szombaton kóser"

, azaz olyan recepteket tár elénk, amelyek megfelelnek a kóser konyha szabályainak is, ám napjaink feszesre szabott napi ritmusába is beilleszthetők. Ahogy a blog népszerűsége egyre növekedett, Bodrogi Eszter baráti biztatásra rászánta magát a könyvformátumban való megjelentetésre is. A könyv magánkiadásban látott napvilágot, ezért még inkább figyelemreméltó kivitelezésének profizmusa. Minőségi papírra nyomtatott, gyönyörű képekkel illusztrált könyvet vehetünk a kezünkbe. A fotók nagy része ráadásul szintén Bodrogi Eszter kezét dicséri. Népszerű manapság az olyan, sokak által olvasott blogok könyvformátumban való kiadása, mint például a

szakítósblog

vagy az aktuális nagy irodalmi műbalhé-generátor, a rejtélyes

Spiegelman Laura blogja

. Sokakban kétkedést váltott ki ennek létjogosultsága, érveik, miszerint így elvész a blog frissessége, interaktivitása, súlytalansága, valljuk be, helytállóak. Bodrogi Eszter könyvén azonban mindez nem érződik: élvezetes, olvasmányos könyv, szemgyönyörködtető képekkel. A könyv lapjain egyaránt találunk hagyományos recepteket, mint amilyen a flódni vagy a sólet, és olyanokat is, amelyek a modern, fúziós konyha alkotásai. Ez utóbbiak gyakorta kevés alapanyagból dolgoznak, de meglepő párosításaik, a hazai konyhában szokatlan felhasználásuk révén mégis különlegesnek hatnak. A könyvben mindegyik ételhez fűződik valamilyen anekdota, jótanács vagy személyes emlék. Általában az írások nyelvezete is közvetlen, mintha egy baráti társaságban hallanánk őket; átsüt rajtuk a főzni és társaságot teremteni szerető szerző személyisége. Ugyanakkor Bodrogi Eszter számos adalékkal, tanáccsal szolgál a kóser konyha mindennapjaihoz is. Nem titkoltan ez a célja könyvének is: bemutatva egy tradicionális és egyszersmind nagyon is kortárs zsidó vallási-kulturális kontextust, egyaránt hasznos és szórakoztató kíván lenni mind a szigorúan kóser konyhát vezetők, mind a kulináris élvezeteket kereső gójok számára. Tematikájában hiánypótló, közvetlen hangnemmel és a fantáziát meglódító receptekkel: összességében telitalálat. Fűszeres Eszter:

Fűszer és lélek. Zsidó konyha itt és most.

Felelős kiadó: Bitter Brunó, Pásztor Tamás. Budapest, 2008. 303 oldal, 5990 Ft. A könyv a

www.fuszereslelek.hu

oldalon 20% kedvezménnyel rendelhető meg.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.