Bulvár

GPS alapon számítják a menetkilométert és a viteldíjat a Tisza Volánnál

GPS alapon számítják a menetkilométert és a viteldíjat a Tisza Volánnál

2008. december 11., csütörtök
GPS alapon számítják a menetkilométert és a viteldíjat a Tisza Volánnál

A Közlekedési Minisztérium rendelete alapján GPS (Globális Helymeghatározó Rendszer) alapú technológiával határozták meg az idén a Volán Társaságok a díjszámítási távolságot; ennek eredményeként a Tisza Volánnál 200-300 korábbi bérletes utasnak változik a viteldíja - jelentette be csütörtökön a társaság a 2009-es menetrendről és a díjszabási változásokról tartott sajtótájékoztatóján, Szegeden.

Heintz Ferenc,

a Tisza Volán személyszállítási értékesítési igazgatója az MTI-nek elmondta: a bemérést a CData-Térképtár Kft. végezte. Valamennyi helyközi, távolsági vonalat bemértek, a kapott adatok alapján pedig, aktualizálták a korábbi menetrendi kilométereket, amelyek december 14-től már aktuálissá is válnak, azaz a viteldíjat már ez alapján fizetik az utasok. A hivatalos bemérésen alapuló új díjszabás 200-300 bérletes ügyfelet érint, ők azok, akik övezetet váltanak a havi több tízezer bérletet vásárló közül. A csaknem nettó 4.000 kilométeres helyközi hálózatán, a Tisza Volán 3.481 vonalvezetési szakaszának hosszát mérték fel, a távolság 1058 esetben nőtt, átlagosan 35 méterrel, míg 1297 esetben csökkent, átlagosan 26 méterrel.

Káity Károly

forgalomfejlesztési igazgató az MTI-nek kifejtette: a Tisza Volán a helyközi és távolsági közlekedésben 20 millió kilométert fut egy évben, ez a mérésen alapuló adatváltozás, a menetrendi kilométer tekintetében összesen 0,5 százaléknyi csökkenést eredményez majd. A szakember hozzátette: legutóbb évtizedekkel ezelőtt készült hasonló felmérés, de akkor még a Tisza Volán rendelkezett saját hiteles mérőautókkal. A mérés azonban, azóta korszerűsödött, pontosabb lett. Ezért, már évek óta a feladatok közt volt, egy ilyen bemérés, a kérdés az volt, hogy az összes társaság egyszerre vagy külön-külön végeztesse el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.