Bulvár

„Látni-látszani”: közúti ellenőrzés ajándék izzókészlettel

„Látni-látszani”: közúti ellenőrzés ajándék izzókészlettel

2008. december 4., csütörtök
„Látni-látszani”: közúti ellenőrzés ajándék izzókészlettel

Fotók: Gémes Sándor

December első hetében ismét közlekedésbiztonsági akciókat tartottak a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának munkatársai a megyei utakon. Kerékpárok és személygépkocsik világítását, illetve a biztonsági övek használatát ellenőrizték egy háromnapos kampány keretében a rendőrök. S mivel most nem a szankcionáláson, hanem a figyelemfelkeltésen volt a hangsúly, az ellenőrzött vezetőket bírság helyett ajándékokkal lepték meg.

Az őszi-téli időszakban a korán sötétedő délutánokon könnyebben előfordulnak balesetek a közlekedési eszközök világításának elhanyagolása miatt - mondta el a SZEGEDma.hu-nak a szerdai akció ideje alatt Vad Róbert százados. Mivel hosszabb ideig kell használni a világítóberendezéseket, nagyon fontos, hogy azok megfelelő műszaki állapotban legyenek. Gyakrabban és alaposabban kell ellenőrizni az izzókat, hiszen életmentő lehet ezek megfelelő karbantartása. „Nem elég, ha én látom a környezetemet, ugyanolyan fontos, hogy én is látható legyek a többi közlekedő számára" - ismertette a „Látni-látszani" elvet a rendőrségi sajtóreferens. „Három nap alatt három akciót bonyolítunk le, mindegyik középpontjában a figyelemfelhívás áll. Ha a megállítottak közül csak egy ember komolyan veszi a figyelmeztetésünket, már megérte a munkánk." Az ellenőrzések alatt a szabálysértések esetében nem bírsággal vagy feljelentéssel, hanem figyelmeztetéssel és a hiányosságok kiküszöbölése érdekében például izzókészlet ajándékozásával engedték útnak a közlekedőket. Kedden Apátfalva és Hódmezővásárhely külterületi útjain a kerékpárosokat állították meg. Meglehetősen rossz tapasztalatokkal zárult a nap, ugyanis a biciklisek felénél hiányzott legalább az egyik, de gyakran mindkét lámpa. „A külterületi utakon fokozottan veszélyes, ha világítás nélkül közlekednek a kerékpárosok, hiszen ott még az utcai lámpák fénye sem segítheti az észlelésüket" - összegezte a százados. A szegedi I. kórház épülete elé szerdán szürkületkor álltak ki a személygépkocsikat ellenőrizni a rendőrök. A csaknem egyórányi ott-tartózkodásuk alatt a Kossuth Lajos sugárúton mellettük elhaladó több száz autóból alig néhánynál látszott hiányosság a világításában. A megállított gépkocsik között is mindössze egyet találtak, amelynél az egyik lámpa nem működött megfelelően. Mint megtudtuk, egy közúti ellenőrzés alkalmával hiányzó izzókészlet vagy hibás világítás miatt a vezető háromtól húszezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható. Most azonban az Országos Balesetmegelőzési Bizottság támogatásának köszönhetően a fényszórók és az irányjelzők kipróbálása után így búcsúzhattak mindenkitől a rendőrök: „Minden rendben működik, s hogy ez továbbra is így maradjon, fogadja el ajándékul ezt az izzókészletet." Az akció csütörtökön ugyanezen a helyszínen folytatódik, a biztonsági övek ellenőrzésébe ezúttal a főkapitányság Mikulása is bekapcsolódik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.