Bulvár

Darvak az Alföldön

Darvak az Alföldön

2008. október 30., csütörtök
Darvak az Alföldön

Fotó: Gémes Sándor

Aki még meg szeretné figyelni a darvakat, autózzon ki a Fehér-tóhoz, amely a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága alá tartózó Mártélyi Tájvédelmi Körzetnek a része. Csak az érdekesség kedvéért, a Duna-Tisza-közén természetvédelmi oltalom alatt álló területek kiterjedése 76 600 hektár, ebből a kilenc elkülönült részből álló Kiskunsági Nemzeti Park 48 198 hektár, a fennmaradó részt a tájvédelmi körzetek és természetvédelmi területek teszik ki.

De visszatérve a nagy madarakhoz, a terület egyik nagy látványossága mindenképpen a daruvonulás. Ez a nagy testű madár már nem él hazánkban, viszont egész Európában csak két gyülekező helye van, egyik az észak-francia erdőség, a másik pedig a magyar Alföld. Ősszel fél Európa darvai itt gyülekeznek, hogy erőt merítve a téli hideg beállta előtt, folytassák útjukat dél felé. Akár tíz-, húszezer példány is megpihen itt nálunk. Reggel kimennek a földekre, este pedig - a rókák, kóbor kutyák miatt - a tóban alszanak. Előfordul, hogy reggelre belefagy a lábuk a vízbe, viszont túlélik az éjszakát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.