Bulvár

Megmenekültek a Zápor-tó récéi

Megmenekültek a Zápor-tó récéi

2008. augusztus 14., csütörtök
Megmenekültek a Zápor-tó récéi

Nemrégiben szegedi a Zápor-tó madárvilágának "oszlopos tagjait" gyűjtötték be a Szegedi Vadaspark munkatársai, mert a récék legyengültek, mérgezéses megbetegedés tüneteit mutatták. A tizenhárom legyengült récéből tizenegy gyógyult fel, kettő röviddel ápolásuk megkezdését követően elpusztult. A megerősödött vízimadarakat az állatkert területén lévő Sancer-tóban pénteken délelőtt tíz órakor eresztik szabadon.

A madarak tünetei mérgezésre utaltak, ami némi riadalmat keltett az állatbarátok körében. Azonban kiderült, hogy nem ipari szennyezés okozta megbetegedésüket, hanem egy baktérium, pontosabban annak mérge. A kivételesen forró időszakokban szaporodhatnak el a Clostridium botulinum baktériumok a pangó állóvizekben. Ennek toxinja idézi elő a botulizmus betegséget, amely az idegrendszer, a légzés és mozgatóizmok bénulásával jár. Ezen tünetek mellett a madarakat mesterségesen kellett táplálni. A récék szabadulásukat követően várhatólag visszaköltöznek megszokott vizükre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.