Bulvár

Meggyógyított tőkés récéket engedtek szabadon

Meggyógyított tőkés récéket engedtek szabadon

2008. augusztus 15., péntek
Meggyógyított tőkés récéket engedtek szabadon

Tizenegy tőkés récét engedtek szabadon a Szegedi Vadasparkhoz tartozó Sancer-tavon, a madarakat az állatkert természetvédelmi mentőközpontjában gyógyították meg egy mérgezést követően.

Tizenhárom legyengült tőkés récét hoztak be a közelmúltban a vadaspark mentőközpontjába a szegedi Zápor-tótól, két madár sajnos röviddel a beérkezése után elpusztult - mondta el

Veprik Róbert

igazgató az MTI-nek. A madarak tünetei mérgezésre utaltak, amely némi riadalmat keltett az állatbarátok körében. Utóbb kiderült, hogy nem ipari szennyezés okozta a megbetegedésüket, hanem egy baktérium, pontosabban annak a mérge. A pangó állóvizekben a kivételesen forró időszakokban szaporodik el a Clostridium botulinum baktérium, amely a botulizmus néven ismert, súlyos idegrendszeri és vázizombénulással járó betegséget okozza. A tünetek miatt a récéket mesterségesen kellett táplálni, az élelem és a folyadék mellett vitaminokat és antibiotikumot kaptak - közölte a szakember. A madárgyűrűvel megjelölt récéket azért a vadasparkhoz tartozó Sancer-tavon engedik szabadon, mert így jobban meg tudják figyelni a madarakat, és szükség esetén még segíteni tudnak nekik. Az igazgató elmondta, a baktériumok toxinja által okozott megbetegedés a sekélyebb, pangó vizű tavakban gyakran előfordul, a vadasparkba többször hoztak be botulizmusban szenvedő vízimadarakat. Ha időben észreveszik a megbetegedést és értő kezekbe kerülnek a madarak, gondos ápolással többségüket sikerül megmenteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.