Bulvár

Kísérlet a graffitisek megfékezésére

Kísérlet a graffitisek megfékezésére

2008. július 18., péntek
Kísérlet a graffitisek megfékezésére

Fotó: Gémes Sándor

Közös sajtótájékoztatót tartott pénteken az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó (IKV) Zrt., a szegedi Rendészeti Szakközépiskola és a Városi Rendőrkapitányság a három intézmény között létrejött együttműködésről, amely a falfirkák csökkentését, illetve a továbbiak megakadályozását célozza.

Németh István

(képünkön középen)

, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója bevezetőjében egy 2004-ben elkészített tanulmányra utalva elmondta: Szeged városának graffitimentesítése másfél-kétmilliárd forintjába kerülne a városnak. Az IKV Zrt.-nek csak a védekezés áll rendelkezésére, már eddig is igyekeztek a felújított épületeknél olyan festéket használni, ami nehezebbé teszi a falfirkák felvitelét és könnyebbé azok eltávolítását. Emellett - hangsúlyozta a vezérigazgató - a járőröző rendőrök riaszthatják el az elkövetőket. A járőrök hatékonyságának növelése érdekében kötött együttműködési szerződést az IKV Zrt. a Rendészeti Szakközépiskolával, mely arról szól, hogy a szakközépiskola diákjai, a nyári gyakorlathoz hasonlóan, egy járőr mellett segítenének a graffitisek megfékezésében. Az IKV Zrt. szakképzési hozzájárulásából több százezer forintos összeget fordít erre a programra.

Bardócz Csaba

(képünkön balra)

, a Rendészeti Szakközépiskola igazgatója elmondta: örömmel tesznek eleget a felkérésnek, hiszen úgy érzik, ezzel iskolájuk tud tenni valamit Szeged városáért. A megállapodás szerint hétfőtől kezdve egy hónapon keresztül tizenkét elsőéves diákot osztanak be a járőrök mellé. Mint az igazgató elmondta, tanulóik önkéntesen és örömmel vállalták a feladatot.

Zélity László

(képünkön jobbra)

városi rendőrkapitány úgy nyilatkozott, a normasértés mellett a graffiti egy felmérés tanulsága szerint a lakosság szubjektív biztonságérzetét is hátrányosan befolyásolja. A rendőrkapitány azt is hangsúlyozta: tevékenységüket igyekeznek kiterjeszteni a bűnmegelőzésre is, de a kettő együtt - a megelőzés és a megerősített járőri szolgálat - bizonyára még hatékonyabb eredményt fog hozni. Zélity László utalt még egy, a jövőben célul kitűzött komplett programra is, amelyben esetlegesen szerepel egy külön a graffitisek számára felállítandó fal is. Jelentékeny segítséget nyújtanak a térfigyelő kamerák is, hiszen, mint a rendőrkapitány elmondta, a megfigyelt közterületeken kimutathatóan kevesebb az elkövetett jogsértés, viszont a kamera sem lát mindent. A tetten ért graffitis szabálysértés esetén a vagyonkár értékének vagy a minőség fokának megfelelően maximum húszezer forintos bírság megfizetésére kötelezhető, komolyabb esetek, rongálás esetén általában százezer forintig terjed a kárérték, illetve ilyenkor maximálisan két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az elkövető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.