Bulvár

Őzgidát nevelnek a Szegedi Vadasparkban

Őzgidát nevelnek a Szegedi Vadasparkban

2008. június 3., kedd
Őzgidát nevelnek a Szegedi Vadasparkban

Néhány hetes őzgidát nevelnek a Szegedi Vadasparkban, az intézmény igazgatója szerint azonban nem kellene azonnal magukhoz venni a segítőkész embereknek a természetben talált kicsiny őzeket.

Veprik Róbert

elmondta: az őzsuta, ha veszélyt észlel, egy rejtekhelyen lefekteti kicsinyét, és magára vonva a figyelmet igyekszik elcsalni a közelből a ragadozót vagy az arra sétáló embert. A gida föl sem kell addig, míg anyja vissza nem érkezik hozzá. Az igazgató felhívta arra is a figyelmet, hogy a kis őzeket megsimogatni sem szabad, mert ha a suta megérzi rajtuk az ember szagát, akár az is előfordulhat, hogy valóban magukra hagyja őket. Csöpit, a néhány hetes őzgidát a Csongrád megyei Balástya közelében találták a múlt hét közepén. A Szegedi Vadasparkban

Selmeci Ildikó

viseli gondját. Az ápoló elmondta, a nőstény gida naponta ötször eszik, cumisüvegből kap tehéntejet, alkalmanként egy-egy decit. Az ereklyének számító cumisüveg segítséget nyújtott már a mentőközpontként is működő vadasparkba behozott vidra- és borzkölykök felnevelésében is – tette hozzá a gondozó. Csöpi jól érzi magát, láthatóan ragaszkodik pótmamájához. A gida várhatóan még egy hónapig kap cumiból tejet, ezt követően vegyes darával és szénával etetik majd. A most még aprócska őz egy feketerigó-fiókával lakik társbérletben az állatkert egyik faházában. Amikor megnő, a vadasparkban engedik szabadon, ahol a 45 hektáros fás-ligetes területen már most is szép számmal élnek őzek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.