Sport

Szoboszlai vezérletével nyert a válogatott Bosznia-Hercegovinában

Szoboszlai vezérletével nyert a válogatott Bosznia-Hercegovinában

A magyar csapatkapitány két gólt szerzett a mérkőzésen.

Kibédi Péter
2024. október 14., hétfő
Szoboszlai vezérletével nyert a válogatott Bosznia-Hercegovinában

A szurkolók ismét kitettek magukért, a magyarok 550 jegyet kaptak és egytől-egyig mind el is fogyott. A szurkolótábor a mérkőzés kezdete előtt együtt vonult a stadionba.

Itt nézheti meg az erről készült videót:

 

A találkozó előtt a magyar szurkolók egy drapériát húztak ki, amelyen bosnyákul azt írták: Az árvíz áldozatai nyugodjanak békében-megemlékezve ezzel a Bosznia-Hercegovinát sújtó múlt heti árvíz áldozatairól.

 

A magyar válogatott szövetségi kapitánya a hollandok elleni meccshez képest egy helyen változtatott, ugyanis Dárdai Márton sérülés miatt nem léphetett pályára. 

Bátor játékkal kezdtek a bosnyákok, kis híján a vezetést is megszerezték a kezdőrúgás után, de Dzeko lövése elment a magyar kapu előtt. Az első magyar helyzetre 10 percet kellett várni, Varga 20 méteres lövését Vasilij fogta magabiztosan, majd két perccel később 16 méterről Bolla tesztelte Vasilijt, aki most fölé ütötte a labdát. Újabb két perc telt el, amikor a magyar szurkolók sóhajthattak nagyot Hajradinovic tette vissza lövésre a labdát Tahirovicnak, aki 18 méterről a hosszú alsó mellé lőtt, Dibusz látta, hogy nem éri el a kaput a labda. A 22. percben ismét a bosnyák kapus mutatott be bravúrt, Varga fejesére repült ki a kapuból, és tisztázott a ziccerben érkező Sallai elől. Csakúgy mint Budapesten, most is a magyar válogatott akarata érvényesült, igaz most a bosnyákok bátrabban próbálkoztak, a magyar mezőnyfölény meddő volt, a hazai kísérletek pedig erőtlenek voltak. Egyre veszélyesebben támadott válogatottunk, érett a magyar gól. Előbb Szoboszlai 20 méteres szabadrúgása szállt fölé a 34. percben, majd röviddel utána Sallai 20 méteres életerős lövése kerülte el kevéssel a kaput. A 38. percben viszont már a kapuban kötött ki a labda. Nagy passzát az ötös bal sarkáról Szoboszlai estében, ballal a hosszú sarokba lőtte, a védő lemaradt a magyar csapatkapitányról, Vasilij pedig csak reflexből tudott belekapni a labdába. (0–1) 

Szoboszlai Dominik nyolc meccs után talált a kapuba válogatott meccsen (Fotó: Csudai Sándor/Mediaworks)

 

A félidő végén sem változott a játék képe, ahogy az eredmény sem. Egészen biztató arcát mutatta a magyar válogatott az első 45 percben.

Bár az első akció ebben a félidőben is hazaiaké volt, az 50. percben megduplázta előnyét válogatottunk. Nagy Zsolt és Omerovic küzdött a labdáért, majd a csereként beállt bosnyák akasztotta a magyar játékost a tizenhatoson belül, a játékvezető habozás nélkül büntetőt ítélt. A tizenegyest Szoboszlai a tőle elvárható magabiztossággal a kapu jobb oldalába lőtte. (0-2)

Szoboszlai Dominik igazi vezére volt a válogatottnak a bosnyákok ellen (Fotó: Csudai Sándor/Mediaworks)

 

A gól után ébredtek a bosnyákok, Dzeko fejesét az 54. percben bravúrral kellett védenie Dibusznak, majd az 59. percben egy szöglet után kellett nagyon észnél lennie a magyar védelemnek, üggyel-bajjal mentettek. A gól után az első magyar helyzetre tizenegy percet kellett várni, Szoboszlai szabadrúgása után Fiola elől tisztáztak szögletre a védők. Bár bátrabban támadtak a bosnyákok, az irányítást nem tudták átvenni, a magyarok kontrollálták a meccset. A 71. percben szabadrúgást lőhettek a bosnáykok, Dzeko húzta szép mozdulattal a rövid sarokra a labdát, Dibusz hatalmas nagyot védett, majd a védők tisztáztak-nagyon nagy lehetőség volt. Mindkét csapat cserékkel frissített, az új emberek inkább a bosnyákok játékába hozott lendületet, igaz rajtuk volt a nagyobb nyomás, azonban a magyarok állták a sarat és továbbra sem adták ki a kezükből az irányítást, ha pedig lehetőségük volt, veszélyesen támadtak. Az eredmény viszont nem változott. (Vége: 0-2)

Dibusz Dénesnek egyetlen, de annál fontosabb bravúros védése volt a mérkőzésen. (Fotó: Csudai Sándor)

 

A magyar válogatott első győzelmét szerezte a csoportban, a két döntetlenje mellé, így a tabella harmadik helyén áll a Németország és Hollandia mögött. A németek miután nyertek a hollandok ellen 10 pontjuk van, Magyarországnak és Hollandiának 5-5 pontja van, Bosznia-Hercegovina egy pontot szerzett eddig. Válogatottunk novemberben Hollandiával idegenben, majd a németekkel hazai pályán találkozik. Papíron ugyan esélyük van a második, Nemezetek Ligája negyeddöntőt érő hely megszerzésére, de ehhez hatalmas bravúrra lenne szükség, viszont ezzel a győzelemmel jó eséllyel megszerezte a harmadik helyet a csoportban.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.