Sport

Hazai horgászvizeken: Erdei Attilával, szegedi feeder világbajnokkal beszélgettünk

Hazai horgászvizeken: Erdei Attilával, szegedi feeder világbajnokkal beszélgettünk

A kiemelkedő sikerek mögött egy megközelítőleg 40 éves versenyzői múlt áll.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. január 13., szombat
Hazai horgászvizeken: Erdei Attilával, szegedi feeder világbajnokkal beszélgettünk

A horgász cikksorozatunk következő részében a magyar, de mondhatni a világ versenyhorgászatának egyik, hanem a legnagyobb alakjával Erdei Attilával beszélgettünk a pályafutásáról, eredményeiről, jelenéről és jövőjéről. A szegedi horgász egyéni feeder világbajnok, többszörös feeder csapat világbajnok, számos Európa-bajnoki érem és hazai győzelem gyarapítja tovább eredményei listáját, mind úszós, mind feeder technikában.

Ismert a neve Európában. (Fotó: MOHOSZ)

 

A horgászattal nagyjából hat éves korában ismerkedett meg Erdei Attila. Eleinte idősebb barátokkal jutott ki a Makó környéki csatornákra, kubikgödrökre „pecázni”. Innen indult minden. Később horgásztáborokban gyarapította tudását, majd következtek az ifjúsági versenyek.

Voltak ifjúsági öttusák, ahol barkácsolásból, elméleti ismeretekből, céldobásból, horgászatból és még evezésből is voltak feladatok.

Egyre komolyabb és rangosabb versenyekre jutott el, az említett öttusán egy országos egyéni második helyezést ért el Attila. A verseny többi négy eleme is beépül és segíti a horgászatot, de azok a későbbiekben elmaradtak a pecával szemben.

Ez egy komoly lépés volt számomra, ez egy valódi siker volt.

A feeder és az úszós horgászmódszeren belül is számos technika áll rendelkezésre, ezek közül sok hozott már sikert Attilának versenyen, és kedveltek is a világbajnok által.

Sok-sok év rutin áll Erdei Attila mögött. (Fotó: MOHOSZ)

 

A világ tetején

Amennyiben az egyéni kategóriában elért eredményeket nézzük, Attila a legnagyobb sikerét 2012-ben, a belgiumi Gentben érte el, ahol Feeder VB egyéni aranyat szerzett.

Ez nagyban meghatározta a pályafutásomat. Azért egy Vb-címmel a háta mögött az ember mégiscsak egy kis elismerésre tesz szert, egy nagyon jól eső érzés.

A megközelítőleg 40 éves pályafutása során rengeteg hazai és nemzetközi vízre eljutott a világbajnok horgász, így már ott tart, hogy nagyon sok esetben, amikor például Európán belül világbajnokságra utazik, akkor más ismerősként érkezik az adott vízre, ami előnyt jelent.

Könnyebb lesz összeszámolni, hogy Európában hány országban nem horgásztam, mint igen. Finnország, Norvégia, Svájc, Lettország, Litvánia kimaradt. A többi európai ország, ahol versenyeket rendeznek, az szerintem megvan.

A 2012-es tornán a magyar csapat világbajnoki ezüstöt ért el horgászatával.

Európa szerte jelentős ismereteket halmozott már fel a magyar horgász. (Fotó: Walterland)

 

Történelmileg példátlan duplázás

A 2019-es év elképesztő sikerekkel tarkított volt Erdei Attila számára: Dél-Afrikában Feeder VB csapat arany, Portugáliában Feeder Club VB csapat arany jött össze a számára.

Ez egy példátlan év volt. Gyakorlatilag ilyen feeder-eredménnyel egyetlen egy versenyző vagy ország sem dicsekedhet, hogy azonos évben megnyerte a Feeder világbajnokságot, és ugyanennek az országnak a csapata nyerte meg a Feeder Klubvilágbajnokságot is.

Négy év után ismét vb-győztes lett a magyar válogatott. Tavaly Szerbiában 32 pontot szerezve ült fel ismét Magyarország a világ tetejére. A csapat összetétele a következő volt: Szénási Béla szövetségi kapitány, Kocsis László másodkapitány, Bakó PéterErdei Attila CsabaSipos GáborSivák MátyásSzabó BenceWalter Tamás versenyzők; Balog ÁronBarna SzilárdBorda Zsolt, Simon ZoltánVarsányi Miklós segítők, Polyák Csaba csapatvezető. 

A 2023-as Feeder Világbajnok magyar csapat. (Fotó: Erdei Attila)

 

Sűrű versenynaptár

Attila októbere különösen zsúfolt volt. 

Az volt a jellemző tavaly, hogy 3-4-5 hetek, volt olyan, hogy 5 hét zsinórban, az egyik versenynek vége lett, jött a következő. 

Hazatérni körülbelül annyi időre tudott, hogy átcserélje felszerelését két verseny között.

Tavaly Masters kategóriában, az 55-65 éves korosztályban Úszós Vb aranyérmet is szerzett Franciaországban Erdei Attila. Egyéniben pedig ezüstérmet sikerült begyűjtenie.

Az idei, 2024-es évben sincs megállás, hamar indul a nagyüzem újra. Február 29-án Meridaba, Spanyolországba utazik ki a szegedi horgász.

Az idei megmérettetés érdekes módon egy Feeder Vb-vel kezdődik a megszokottaktól eltérően.

Azt követően a Desedán Úszós Klub OB-n vesz majd részt Attila. A Maty-éren az Egyéni Úszós OB középdöntőjét rendezik, majd ismét külföld: Portugáliában rendezik a Feeder Csapat Világbajnokságot.

Innentől aztán beindul a henger. Egészen október végéig egy-egy hétvége kimaradásával hazai, illetve külföldi versenyek lesznek az idén.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.