Politika

Orbán Viktor megtudta, hogy Trump a győzelme esetén azonnal asztalhoz ülteti Putyint és Zelenszkijt

Orbán Viktor megtudta, hogy Trump a győzelme esetén azonnal asztalhoz ülteti Putyint és Zelenszkijt

2 órája
Orbán Viktor megtudta, hogy Trump a győzelme esetén azonnal asztalhoz ülteti Putyint és Zelenszkijt

A miniszterelnök szerint az EU bölcsen tenné, ha még ezelőtt megkezdené a béketárgyalásokat.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök megtudta Donald Trumptól: ha megnyeri novemberben az amerikai elnökválasztást, azonnal Oroszország és Ukrajna közti béketárgyalást fog követelni, melyhez „megalapozott tervei” is vannak – értesült a Financial Times. A miniszterelnök szerint ebből az következik, hogy az Európai Uniónak mihamarabb újra kellene nyitnia kommunikációs csatornáit Oroszországgal, és magas szintű tárgyalásokba kellene kezdenie Kínával is a háború lezárása érdekében. Orbán erről tájékoztatta a többi uniós miniszterelnököt is.

A választásokig nem várható újabb békekezdeményezés. Azt azonban biztonsággal állíthatom, hogy választási győzelme utánmég a beiktatását sem fogja megvárni, és azonnal kész lesz béketeremtőként fellépni. Ehhez részletes és megalapozott tervei vannak

– írta a miniszterelnök Trumpról a többi uniós állam- és kormányfőnek a békemisszióról szóló levelében.

Szerinte az Európai Unió kétféleképpen készülhet fel az amerikai politika ilyetén gyökeres megváltozására: vagy azzal, hogy azonnal béketárgyalásokat kezdeményez Oroszország és Ukrajna között, vagy azzal, hogy még nagyobb részt vállal Ukrajna védelmi kiadásainak finanszírozásából, hiszen Trump győzelme után

az amerikai hadisegély jelentős visszavágás várható.

A levélben Orbán megismételte az Unió Ukrajna-politikájára vonatkozó korábbi kritikáit is. Szerinte a szövetség „lemásolta az USA háborúpárti politikáját”, és nem folytatott független, szuverén politikát a háború ügyében.

A Financial Times emlékeztet, hogy a republikánus elkötelezettségű America First Policy Institute két szakértője már korábban is letett az asztalra egy olyan javaslatot, melyben az Ukrajnának nyújtandó további katonai segélyeket ahhoz a feltételhez kötnék, hogy Ukrajna folytasson béketárgyalásokat Oroszországgal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.