Sport

Szegedi Sporttörténelem: az SZVSE története IV. rész

Szegedi Sporttörténelem: az SZVSE története IV. rész

Az egyesületnél az atlétika, a birkózás és a tájfutás is komoly múltra tekint vissza

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
4 órája
Szegedi Sporttörténelem: az SZVSE története IV. rész

A Szegedi sporttörténelem című cikksorozatunk a huszadik és a huszonegyedik század legjelentősebb és legemlékezetesebb sporteseményeit, sportsikereit és Szeged legpatinásabb sportklubjainak történetét dolgozza fel. A sorozat következői részeit a Szegedi Vasutas Sportegyesület történelmének szenteljük. A negyedik, egyben záró epizód következik.

 

Az egyesületről szóló második részben már részletesen kifejtettük, hogy számos új szakosztály jött létre az évtizedek alatt. Ezek közül most az atlétika, a birkózás és a tájfutás kerül terítékre.


Atlétika

Nagy múltra tekint vissza a sportág az SZVSE egyesültén belül. A szakosztály még ma is, történetének 101. esztendejében is működik.

Az atlétika mai mozgásformáinak alapja az ember természetes mozgása: a járás, futás, ugrás, dobás. A versenyszámokat szakáguk szerint csoportosíthatjuk. Az 5 szakág: futások, gyaloglás, ugrások, dobások, többpróbázás.

A Szegedi Vasutas Sportegyesület atlétikai szakosztályának szakmai stábja: Márton Anita szakosztályvezető, Tari János szakosztály vezetőségi tag, Ifj. Eperjesi László intéző, valamint Id. Eperjesi László, Guba Pálné, Imréné Kiss Ágnes és Imre Péter edzők.

A Szegedi Vasutas Sportegyesület 1919 július 5-én alakult meg. Ami érdekes, hogy már 1888-tól a város ad otthont a MÁV Üzletvezetőségének, azaz ekkor már több mint harminc esztendeje vasúti központ volt Szeged.

Négy évvel a megalakulás után, 1923-ban szerepeltek először a klubnál az atléták. A korabeli értékelés szerint a szegedi vasutasok a hosszútáv specialistái lettek, a magyar bajnokságokon is ezeken szerezve érmeket, míg a kerületben abszolút uralkodókká váltak.

Az egyik legnagyobb nap az egyesület történetében az 1937. június 20-hoz köthető: ezen a napon nyitották meg a Vasutas Stadiont. A létesítmény a legmodernebb és az elképzelhető legszebb építkezéssel készült el. Futballpálya, atlétikai pálya, teniszpályák, fedett tekepálya, kettős lópálya, tornacsarnok és mindezek mellett vasbetonból készült, hatalmas tribün, fedett állóhely áll a sportolók és a közönség rendelkezésére.

Fotó: Fortepan

 

Később a két szegedi szakosztály, a vasutasok és az egyetemiek között két évtizedig óriási versengés folyt az országos atlétikai pontversenyben. Az SZVSE-ben az 1979–80-as évadban 110, míg a SZEOL-ban 170 atléta versenyzett.

A szakosztály kapcsán mindenféleképpen ki kell emelni Márton Anita súlylökőt, aki (mint fentebb már említettük) szakosztályvezetőként segíti a sportág fejlődését.

A szegedi születésű sportoló kétszeres fedett pályás Európa-bajnok, egyszeres bronzérmes, kétszeres Eb ezüstérmes. Fedett pályás világbajnok és világbajnoki ezüstérmes, emellett vb második. A 2016-os riói olimpián bronzérem került a nyakába.

 

Birkózás

Mindig is kiemelt sportág volt az SZVSE-nél. 1929-ben alakult meg a birkózók szekciója a vasutasoknál. 

A sportág, természeténél fogva visszanyúlik az emberiség őskorába. A birkózás során a versenyzők eszköz nélkül, test-test elleni küzdelemben törekszenek arra, hogy az ellenfelet két vállra fektessék. Ezt tusnak nevezzük. Legalább 1 másodpercig kell mindkét vállnak a szőnyeget érinteni. Nagyobb értékű dobásokkal, fogásokkal, több pontot szerezve is lehet győzni.

Az anyagi gondok miatt 1976. februárjában a közgyűlés számot vetett a lehetőségekkel, így ettől kezdve csupán az atlétika, a birkózás, a labdarúgás és a tájékozódási futás maradt meg a szakosztályok közül.

Tehát immár egy 95 éves múltra tekint vissza a szakosztály.

A Szegedi Vasutas Sportegyesület birkózó szakosztályának szakmai stábja: Dr. Bárkányi Zoltán szakosztályvezető és utánpótlásedző, valamint Szokoly Tamás utánpótlás-edző, Miklós Károly utánpótlás-edző, és Savanya Ferenc, a senior-korosztály edzője.

 

Tájfutás

A SZVSE minden szakosztályának megvan a maga „szent embere”, a tájfutókét Szokol Lajosnak hívják. 1972 óta tagja az egyesületnek, négy esztendő múltán átvette az edzői posztot, amelyet 1990-ig töltött be. Belépésekor a szakosztály már hat-nyolc éve működött, változó sikerekkel. Természetesen ő is versenyzőként kezdte, az elmúlt években aztán (már szakosztályvezetőként) inkább szervezőként alkotott maradandót.

Dr. Tóth Imre, a Csongrád megyei Tájékozódási Futó Szövetség elnöke is a vasutasok szak-osztályának tagja volt. Mellette Görgényi Ernő és dr. Simándi István volt a szegedi kezdetek alapítója. Az 1954-ben tartott, csak találkozónak nevezett éves összejövetelen már huszonkét ember képviselte az SZVSE-t. Ez-évtől indultak versenyeken is a szegediek.

1966-ban edzői tanfolyamot is szervezett a szövetség. Itt végzett Mándoky József is, az SZVSE akkori edzője, aki 1977-ig dolgozott. Távozásával újra kellett alakítani a mintegy 15-20 versenyzőre csökkent szakosztályt, amely az országos pontversenyben a negyvenedik hely körül végzett évről-évre.

Fotó: Fortepan

 

1983-ban jelentkezett az első komoly eredmény: a Balogh Piroska, Lajter Ildikó és Zádori Gabriella összeállítású serdülő váltó pontokat szerzett az OB-n ötödik helyével. 1985 nevezetes esztendő: ekkortól a megye legjobbja volt az SZVSE.

1987-ban megszületett az első magyar bajnoki cím is: női ifjúsági egyéniben Balogh Piroska szerezte. Az első csapatarany sem váratott sokáig magára, 1989-ben a felnőtt országos bajnokság eredményhirdetésekor a Balogh Piroska, Felföldi Hajnalka, Zádori Gabriella összetételű szegedi egység állhatott a dobogó tetején.

1993-ban a SZVSE az országos összesítésben a negyedik helyet szerezte meg, rá egy évre már a harmadik lett a PVSK és a DVTK mögött.

Van az egyesületnek még kettő darab 10. helyezése is, ezek Szerencsi Ildikó és társainak váltóban elért eredményét őrzik a 2008-as csehországi és a következő esztendőben nálunk rendezett világbajnokságokról. 2013-ban a kolumbiai Cali városa világjátékokat rendezett, Ildikó innen egy hetedik helyet hozott haza a váltóban.

A magyar bajnokságokon továbbra is meghatározók az SZVSE versenyzői. Az egyesületi váltón, ahol egymás után indul a 14, 16, 18, 20 éves és a felnőtt versenyző 10 éven át az SZVSE nyerte a lányoknál, de a fiúk sem voltak rosszabbak a 3. helyezettnél - erről Gera Tibor számolt be.

A Szegedi Vasutas Sportegyesület atlétikai szakosztályának szakmai stábja: Szokol Lajos szakosztályvezető, valamint Szencz Attila edző.

Nyitókép: Fortepan

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.