Sport

Sikert hozhat a Pick Szegednek a skandináv vonal

Sikert hozhat a Pick Szegednek a skandináv vonal

Idén is a Veszprém és a Szeged párharca dönt a bajnokságban és a kupában

Kibédi Péter
2024. szeptember 4., szerda
Sikert hozhat a Pick Szegednek a skandináv vonal

Új időszámítás kezdődik mindkét hazai BL induló férfi kézilabdacsapatunknál, a Szegednél és a Veszprémnél is. Mindez minimum érdekes idényt ígér, ideális esetben pedig az izgalmak is nagyobbak lesznek a két együttes egymás elleni rangadói, mint az előző kiírásban voltak. A 2023-24-es évadban ugyanis mind a hét ütközetük veszprémi sikerrel végződött, a legszorosabb összecsapást a kupadöntőben játszották, akkor három góllal nyertek a bakonyiak.

Kulcskérdés: mikorra állnak össze a csapatok

„Az utóbbi években látni lehet, hogy van egy kis szakadék az első két helyezett csapat között. Ott a Veszprém óriási csatát vív minden évben, és ez ebben az időben is nagyon éles lesz a küzdelmük”- mondta lapunknak Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. A sportág vezetője mindkét csapatban megfordult játékosként, úgy véli, hogy mindkét csapatnál döntő lesz, hogy milyen gyorsan találják meg a közös hangot az új edzővel. „Voltak változások mind a két csapatnál, kíváncsian várom, hogy Veszprémbe hogy jön be az edzőváltás, Szegeden az edzőváltás és a több játékos cseréje. 

Van spanyol iskola, meg van északi, és van mindenféle, de azt gondolom, hogy elsősorban az dönt majd, hogy hogyan állnak össze a csapatok, hogy jön meg az edzővel az összhang, hogy csapaton belül mennyire állnak össze a játékosok.

 Bízom benne, hogy látványos mérkőzések lesznek, hiszen az szolgálja a legjobban a kézilabdát”- fogalmazott a szövetség elnöke.

Nyerő lehet az északra fordulás

A Magyar kézilabda szövetség szakmai igazgatója is kíváncsian várja a bajnoki küzdelmeket. Úgy véli, hogy a szegedieknek akár előnyük is lehet abból, hogy a kézilabdázásban újra vezető szerepet kiharcoló skandináv vonalt kezdték el meghonosítani. „Tavaly a Veszprém fölfelé kilógott a bajnokságból, tehát nőtt a távolság a Szeged és a Veszprém között, most ez lényegesen csökkenni fog”- szögezte le a szakember. 

Igaz, hogy csak edzőmérkőzését láttam a Szegedet, de nagyon jó benyomást tettek rám. Egy skandináv stílus kezdett kialakulni, az a skandináv irányzat, ami most a spanyol helyét átveszi. Láttuk a világversenyek végeredményét, amiből úgy tűnik, hogy a kézilabdázás magja áttevődött újra skandináv területre. 

Szűk lesz ez a vetélkedés, és kiélezett küzdelmekre számítok mind a bajnokságban, mind pedig a kupában a két BL indulótól”- fogalmazott Juhász István. 

A Szeged és a Veszprém először november 16-án találkozik egymással a Pick Arénában. Azon a meccsen már képet kaphatunk arról, hogy a bajnoki és a BL rajt után egymáshoz mérten hol tart a két csapat a formálódásban.

A szövetség szakmai igazgatóját arról is megkérdeztük, hogy mit vár a "két nagy" mögött a bajnokságban. "A Tatabánya új edzővel vág neki a szezonnak, Ugaldeval, aki tavaly még játékosa volt a csapatnak, őt nem kell bemutatni senkinek. A Ferencváros az erősítéseivel együtt még jobban stabilizálni tudta magát. Ők várhatók ott a harmadik-negyedik helyre, alattuk pedig aztán nehéz megmondani, hogy kik hogyan szerepelnek majd. Nagyon fontos lesz az, hogy hazai pályán ezek a csapatok mit tudnak hozzátenni a szereplésükhöz, illetve idegenben tudnak esetleg olyan meglepetést hozni, ami előrébb sorolja őket. Ami érdekes a feljutók közül a Győrnek látva az igazolásait valószínűleg nem lehetnek kiesésbeli gondjai, kíváncsi vagyok a NEKA-ra, az utánpótlás korú srácokkal, akik a válogatottnak és a junior válogatottnak is az erősségeit adják, hogy ők mit tudnak hozzátenni majd az NB I-nek a színvonalához"- adott gyors áttekintést Juhász István.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.