Sport

Hivatalos: Nem indulhat Helif a női ökölvívó világbajnokságon

Hivatalos: Nem indulhat Helif a női ökölvívó világbajnokságon

Lin Ju-Ting sem vehet részt a rangos megméretettésen

3 órája
Hivatalos: Nem indulhat Helif a női ökölvívó világbajnokságon

Több fontos bejelentést tett a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA). Eldőlt, hogy a 2025-ös női ökölvívó-világbajnokságnak Belgrád ad otthont, de az is ismertté vált, hogy a párizsi olimpián a saját súlycsoportjukban aranyérmet is szerző – Imane Helif és Lin Ju-Ting nem vehet részt a rangos megméretettésen – szúrta ki a Magyar Nemzet. A Bokszszövetség arról is döntött, hogy az algériai bunyós által 46 másodperc alatt szinte kivégzett olasz Angela Carini megkapja az olimpiai bajnokoknak járó jutalmat az IBA-tól. Ennek a százezer dollárnak a fele a sportolót illeti, míg a nemzeti szövetségük 25 ezer dollárt, az edzőjük pedig 25 ezer dollárt kap.

 

Már az is nagy felháborodást váltott ki, hogy Imane Helif a női bokszolók között versenyezhet a párizsi olimpián, hiszen korábban megbukott a nemi teszteken. Az első meccse aztán mindössze 46 másodperc után véget ért, mert olasz ellenfele, Angela Carini sírva feladta a mérkőzést, mert ekkora pofonokat még sosem kapott – meg vélhetően akkora jutalmat sem, amit ezért a mérkőzését odaítélt neki a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA).

Umar Kremlev, az IBA elnöke ugyanis bejelentette, hogy Carini pont akkora jutalmat kap a szövetségtől, mintha olimpiai bajnok lett volna. 

Nem bírtam nézni, ahogy sír. Higgyék el, abszolút nem vagyok közömbös az ilyen helyzetek iránt, és biztosíthatom a női ökölvívók társadalmát, hogy minden bokszolót megvédünk az ilyen helyzetektől. Egyszerűen nem értem, miért ölik meg a női bokszot a NOB vezetői. A nők biztonsága érdekében semmi keresnivalója nincs a ringben velük szemben olyanoknak, akiknek a tesztje nemi eltéréseket mutat

– mondta Kremlev, aki hozzátette, az üzbég Sitora Turdibekova ügyét is megoldják majd, aki a másik biológiailag férfi, a tajvani Lin Ju-Ting ellen szenvedett vereséget az első fordulóban a párizsi olimpián.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.