Sport

A spanyolok is magukénak érzik Márton Viviána aranyérmét

A spanyolok is magukénak érzik Márton Viviána aranyérmét

Kibédi Péter
2024. augusztus 10., szombat
A spanyolok is magukénak érzik Márton Viviána aranyérmét

Márton Viviána győzelmének a híre kiemelt helyet kapott a neves spanyol lap, a Marca honlapján szombat reggel. A 18 éves magyar lány a tekvandó női 67 kg-os súlycsoportjában szerzett aranyérmet a párizsi olimpián, amit a spanyolok is maguknak éreznek- írj a Magyar Nemzet.

A Márton Viviánáról készült fotók bejárták a spanyol közösségi oldalakat
A Márton Viviánáról készült fotók bejárták a spanyol közösségi oldalakat Fotó: Csudai Sándor

Miért? Kérdezhetjük mi, és kérdezik ők is a cikk megosztásakor a Marca X-oldalán. A portál már a címben felhívta rá a figyelmet, hogy egy, a Kanári-szigeteken született sportoló Magyarországnak szerzett dicsőséget. Mint írják, az újdonsült olimpiai bajnok és ikertestvére, Luana is Teneriféről indultak, tizenkét éves koruk óta Madridban élnek, utóbbi szintén magyar színekben lett világbajnok (57 kg) 2023-ban. A tokióban ezüstérmes Adriana Cerezo az edzőpartnerük, és bár kanári-szigetekinek érzik magukat, a szüleik hazáját választották, mert a magyar szövetség végig támogatta őket.

 

A Márton lányok az álmaik nyomában 

A Marca felfedi, a lányok tekvandó előtt sportágak egész sorát kipróbálták magukat, de az úszás, a labdarúgás, a lovaglás, a ritmikus gimnasztika és az atlétika után hétéves korukban megtalálták a számukra megfelelőt, és ezt az szüleik is díjazták, hiszen végre sikerült kifárasztani őket. Edzőikkel, Jesús Ramallal és Suvi Mikkonennel való találkozás volt a fordulópont. Két-három évvel később eldöntötte a Márton család, hogy ideje Madridba áttenni a székhelyét, hogy az ikrek megvalósíthassák az álmaikat.

– Különlegesek voltak, ráéreztek a tekvandóra, ez a mozgásukon látszott, és árulkodó volt az is, mennyire összpontosítanak. Nagyon kicsik voltak még, alig értek fel a derekamig, de látni lehetett, hogy valami nagy dolgot érnek el – nyilatkozta Ramal néhány hónappal ezelőtt.

Így is lett. Az olimpiai arany bajnok Viviána 56 tornáról 48 éremmel távozott, a győzelmi rátája lenyűgöző, nyolcvankilenc százalék. Suvi Mikkonen egyetért kollégájával, vélekedése szerint Viviánán és – a párizsi játékokra csak testvére támogatására érkező – Luanán múlik, hogy mire viszik, akár rekordok sorát döntik meg.

Ötödik magyar vagy spanyol arany

A Marca cikkében rávilágít, a spanyolok helyett a magyarok érmeinek számát gyarapítja Márton Viviána aranya, amivel egyébként éppen megelőzzük őket: nekünk öt, nekik négy van belőle. A hozzászólók egy része is ebből a megközelítésből vélekedett a 18 éves tini sikeréről, amelyet az ötödik spanyol aranyéremnek tekintenek. Mások pedig szimplán büszkék rá, és sokan meg is osztották, hogy Márton Viviána nem feledkezett meg róluk sem, hiszen a győzelme ünneplése közben a magyar zászló mellett a Kanári-szigeteké is előkerült.

Márton Viviána győzelmi tánca:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.