Sport

Spanyolország nyert, de még a király elismerően szólt az angolokról +videó +képek

Spanyolország nyert, de még a király elismerően szólt az angolokról +videó +képek

Videók, fényképek, összefoglaló, érdekességek, statisztika a döntőről

Kibédi Péter
2024. július 14., vasárnap
Fotó: Andreea Alexandru
Spanyolország nyert, de még a király elismerően szólt az angolokról +videó +képek

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru

 

óA nem túl mozgalmas és izgalmas első félidő után a második legelején Nico Williams juttatta előnyhöz a spanyolokat a berlini fináléban. A szigetországiak a csereként beállt Cole Palmer pontos lövésével a 73. percben egyenlítettek, a nyerőember viszont a spanyolok cserejátékosa, Mikel Oyarzabal lett, aki négy perccel a rendes játékidő vége előtt döntötte el az összecsapást.

A mérkőzés góljait ide kattintva tudja megnézni.

Spanyolország az örökrangsorban Németországot maga mögött hagyva 1964, 2008 és 2012 után negyedszer nyerte meg a kontinensviadalt.

Európa-bajnokság, döntő:
Spanyolország-Anglia 2-1 (0-0)
Berlin, Olimpiai Stadion, 71 ezer néző, v.: Francois Letexier (francia)
Spanyolország: Simon - Carvajal, Laporte, Le Normand (Nacho, 83.), Cucurella - Rodri (Zubimendi, a szünetben), Ruiz - Yamal (Merino, 89.), Olmo, Williams - Morata (Oyarzabal, 68.)
Anglia: Pickford - Walker, Guehi, Stones, Shaw - Rice, Mainoo (Palmer, 70.), Saka - Bellingham, Foden (Toney, 89.), Kane (Watkins, 61.)
gólszerzők: Williams (47.), Oyarzabal (86.), illetve Palmer (73.)
sárga lap: Olmo (31.), illetve Kane (25.), Stones (53.), Watkins (92.)

Spanyol örömünnep Berlinben:

A statisztika alapján is a spanyolok voltak a jobbak

Spanyolország-Anglia 2-1
lövések:15-9
kaput eltaláló lövések/gól: 5/2-3/1
szabálytalanságok:11-5
szögletek:10-2
lesek:1-0
passzok/sikeres: 544/496-303/246
labdabirtoklás (százalék): 63-37

Imponáló spanyol eredménysor

A spanyol labdarúgó-válogatott a németországi Európa-bajnokságon százszázalékos teljesítményt nyújtva diadalmaskodott, míg a selejtezőket is beleszámítva egyetlen egyszer maradt alul. Luis de la Fuente szövetségi kapitány tanítványai a selejtezősorozatban a szintén Eb-résztvevő Skóciától szenvedtek vereséget, ezt leszámítva viszont megingás nélkül meneteltek a végső diadalig, ugyanis az egyetlen kudarc mellett a kvalifikáció során és az Eb-n hét-hét győzelmet arattak. A spanyolok egy ízben, a házigazda németek elleni negyeddöntőben szorultak túlórára.

Selejtező, A csoport:
Spanyolország-Norvégia 3-0
Skócia-Spanyolország 2-0
Georgia-Spanyolország 1-7
Spanyolország-Ciprus 6-0
Spanyolország-Skócia 2-0
Norvégia-Spanyolország 0-1
Ciprus-Spanyolország 1-3
Spanyolország-Georgia 3-1

A csoport végeredménye: 1. (Eb-résztvevő) Spanyolország 21 pont, 2. (Eb-résztvevő) Skócia 17, 3. Norvégia 11, 4. (Eb-résztvevő pótselejtezőről) Georgia 8, 5. Ciprus 0
 

EURO-2024, B csoport:
Spanyolország-Horvátország 3-0
Spanyolország-Olaszország 1-0
Spanyolország-Albánia 1-0
A csoport végeredménye: 1. (továbbjutott) Spanyolország 9 pont, 2. (továbbjutott) Olaszország 4 pont, 3. Horvátország 2, 4. Albánia 1
nyolcaddöntő:
Spanyolország-Georgia 4-1
negyeddöntő:
Spanyolország-Németország 2-1 - hosszabbítás után
elődöntő:
Spanyolország-Franciaország 2-1
döntő:
Spanyolország-Anglia 2-1

A döntő képei

 

III. Károly: Nagyszerű vívmány volt bejutás is az Európa-bajnokság döntőjébe

A brit uralkodó szerint Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és stábja annak ellenére is emelt fővel térhet haza a németországi Európa-bajnokságról, hogy a csapat a vasárnap esti berlini döntőben 2-1 arányban vereséget szenvedett Spanyolországtól. III. Károly király a Buckingham-palota által a mérkőzés után ismertetett, személyesen Southgate-nek címzett üzenetében leszögezi: mindazok, akik bármilyen szintű sportesemény részesei, tudják, hogy milyen kétségbeejtő érzés egy ilyen eredmény, amikor oly közel volt a trófea. "Ők - jóllehet gratulálunk Spanyolországnak - velem együtt szívből jövő rokonszenvüknek adnak kifejezést" - fogalmaz a szövetségi kapitánynak küldött vasárnap éjjeli üzenetében a 75 esztendős brit uralkodó. Károly kéri Southgate-et: legyen tudatában annak, hogy nagyszerű vívmány volt bejutás is az Európa-bajnokság döntőjébe, és erre az egész nemzet büszke. A király leszögezi: nincs kétsége aziránt, hogy az angol válogatottra még sok diadal vár a jövőben.

Hat első és két magyar harmadik a góllövőlistán

Hat játékos - a holland Cody Gakpo, az angol Harry Kane, a georgiai Georges Mikautadze, a német Jamal Musiala, a spanyol Dani Olmo és a szlovák Ivan Schranz - végzett a németországi labdarúgó Európa-bajnokság góllövőlistájának élén, három góllal: Gakpo (holland), Kane (angol), Mikautadze (georgiai), Musiala (német), Olmo (spanyol), Schranz (szlovák)
Mivel az UEFA sem a lejátszott mérkőzések számát, sem a pályán töltött perceket nem veszi számításban a góllövőlistán, így a magyar válogatott két gólszerzője, Varga Barnabás, és Csoboth Kevin is harmadik helyen zárt a hivatalos rangsorban



 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.