Sport

Bicsák Bence: Párizsra össze fog állni a forma

Bicsák Bence: Párizsra össze fog állni a forma

Évek óta nem érezte magát ilyen jól

2024. július 11., csütörtök
Bicsák Bence: Párizsra össze fog állni a forma

Évek óta nem érezte magát a mostanihoz hasonlóan jól a párizsi olimpiára készülő Bicsák Bence, aki a 2021-es tokiói játékokon a magyar férfi triatlonsport legjobb ötkarikás eredményét érte el a hetedik helyezésével.

 

 

A spanyolországi Gironában élő és az ottani klubnál készülő sportoló az MTI-nek azt mondta, a két hét múlva kezdődő olimpiáig ezt az állapotot akarja fenntartani és az a célja, hogy a versenyzése könnyed legyen a francia fővárosban.

A tokiói eredmény a semmiből jött, helyre kellett tennem magamban, mert igazából utána ez nyomásként hatott rám. Japánban minden veszíteni való nélkül, esélytelenként tudtam rajthoz állni, sőt, az akkori sérülésem miatt annak is örültem, hogy egyáltalán részt tudtam venni a versenyen. Abban az időben már az olimpia előtt elkezdődött egy hullámvasút a pályafutásomban, és Tokió után nem tudtam tartani azokat a 10-15. hely körüli eredményeket, amire egyébként képes lettem volna

- nyilatkozta Bicsák. Hozzátette, nehéz időszak volt a karrierjében, amikor nap mint nap elvégezte a szükséges edzésmunkát, de a helyezések mégsem jöttek és emiatt úgy érezte, hogy mentálisan és fizikálisan is "süllyed lefelé".

Nagyon jó döntés volt, hogy két éve kiköltöztem Gironába, mert itt egy olyan edzésprogramot tudok végezni, aminek a hatása egyértelműen jelentkezik. Persze volt honnan visszajönni, de most jól érzem magam, látom, hogy az edzések már teljesen rendben vannak és az olimpiára a versenyzésem is százszázalékosan összeáll majd

- jelentette ki.

Bicsák elárulta, az elmúlt öt hétben a francia Pireneusokban teljesített egy magaslati edzőtábort, ami jól sikerült, különösen annak fényében, hogy a kétéves ötkarikás kvalifikáció nem pontosan úgy sikerült, ahogyan előzetesen elképzelte.

Az a fajta totális fáradtság, amit 2021-ben a tokiói célba érés után éreztem, ezúttal már a kvalifikációs időszak végén kijött belőlem, azóta pedig jövök felfelé, ezért is vannak jó érzések bennem. Párizsra össze fog állni a forma, de már előzetesen is tudtam, hogy ez így lesz

- fogalmazott.

A 28 éves triatlonos elmondta, a párizsi tesztversenyen - ahol 19. lett - elégedett volt a teljesítményével, bár a viadal után megbetegedett, ezért úgy döntött, hogy az ötkarikás futam előtti pályabejáráson a Szajna szennyezettségére való tekintettel nem ugrik vízbe.

Erre készülni nem lehet, de a kockázatot megpróbálom minimalizálni. A magaslati edzőtáborban nagyjából hasonló körülmények voltak, mint amilyenek Párizsban lesznek, ezért az időjárás szempontjából felkészültnek érzem magam. Természetesen fejben is kell készülni, ráadásul a triatlonsport az elmúlt 2-3 évben nagyon sokat változott, és ez leginkább a kerékpárra igaz, mert az utóbbi időben már nem 6-8 versenyző szökik, hanem mondjuk 20

- nyilatkozta.

Bicsák elmondta, a héten még nagyobb terheléssel járó edzései lesznek, a hétvégi világbajnoki futamon, Hamburgban pedig nem áll rajthoz, azt a néhány napot is "építkezésre" használja fel.

A párizsi olimpián július 30-án rendezik a férfiak, 31-én pedig a nők egyéni versenyét. Magyarországot Bicsák Bence és Lehmann Csongor, valamint Kuttor-Bragmayer Zsanett képviseli majd az eseményen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.