Sport

Vereség az Eb-nyitányon: Svájc könyörtelenül kihasználta a magyar hibákat

Vereség az Eb-nyitányon: Svájc könyörtelenül kihasználta a magyar hibákat

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. június 15., szombat
Vereség az Eb-nyitányon: Svájc könyörtelenül kihasználta a magyar hibákat

Az első kör után Németország a csoport élén az 5-1-es skótok elleni győzelmével. Őket követik a svájciak, akik egy nagyon fontos meccsen győzték le a mieinket.

 

Egy magyar helyzettel indulta a találkozó. Egy szabadrúgás-kombináció végén Szoboszlai ívelte át a labdát a hosszúra, a játékszer középre fejelték, azonban Szalai Attila alig érte el azt, lövése gyengére sikeredett.

A korai percekben egyik csapat sem esett a másiknak, lassú, megfontolt volt a játék, a meccs folyása.

Fotó: Illyés Tibor

 

A 10. percben szépen került a svájci védelem mögé Fiola Attila, a jobboldali szárnyvédő a második hullámban érkező Sallai Roland elé tálalt, a Freiburg támadójának lövése azonban pontatlan volt, nem jelentett veszélyt.

Fotó: Koszticsák Szilárd

 

Két perccel később megszerezte a vezetést Svájc Duah révén, aki egy remek ütempasszt kapott, az előtte adódó lehetőséget pedig higgadtan értékesítette. Először les miatt érvénytelenítették a találatot, azonban Lang Ádám lába volt a lesvonal, így hiába nézték a videóbíróval, nem állt fenn leshelyzet.

Fotó: Koszticsák Szilárd

 

20 perc elteltével még komolyabb bajba kerülhetett volna a magyar csapat: Kerkez eszközölt egy hátrapasszt, azonban Szalaival nem  értették meg egymást, Vargas csapott le a labdára, a lövés Gulácsi vállában akadt el. Maradt az 1-0. 

Komoly labdabirtoklási fölényben volt a svájci nemzeti csapat, amely a helyzetek számában is bőven felülmúlta a mieinket.

Fotó: Illyés Tibor

 

Azt tudtuk, hogy pontrúgások után van keresnivalónk, egy ilyen szituációból is adódott a magyar csapatnak helyzete a 40. percben. Szoboszlai beadására tökéletesen érkezett Willi Orbán, fejesét azonban fogta Sommer.

A félidő rendes játékidejének utolsó percében megszületett a második svájci gól. A magyar védelem ismét lassan tolódott, nem léptek ki elég agresszívan, hagytak lövőhelyet. Ezt Aebischer használta ki, 20-21 méterről egy remekbeszabott tekeréssel vette be Gulácsi kapuját.

Fotó: Illyés Tibor

 

Félidőben: Magyarország - Svájc 0-2

 

Gulácsi ismét munkában volt az 54. percben, Vargas tesztelte leér-e a magyar kapus lapos lövésére, leért. Ezen a helyzeten kívül más nem igazán történt a második játékrész első 15 percében.

Az első igazán komoly, és gólveszélyes magyar lehetőségre 63 percet kellett várni. Sallai ballábas beadására tökéletesen robbant be Varga Barnabás, a Ferencváros támadója tökéletes technikával bólintott, Sommer földbe gyökerezett lábakkal nézte, hogy a labda 2-3 centire szállt el a hosszú felsősarok mellett.

Fotó: Illyés Tibor

 

Két perccel később már tökéletes volt az a Varga fejes: Szoboszlai gyönyörűen tekert középre, a magyar támadó pedig megkerülte, megelőzte a második svájci gólszerzőt, a hálóba bólintott közelről, Sommer nem tudott hárítani.

Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic

 

Néhány perccel később már a túloldalon a svájciak veszélyeztettek. Duah tekerését blokkolta Orbán, a labda a léc fölött hagyta el a játékteret. Az ezt követő szöglet után Schar fejelt, de mellé. A magyar szépítés óta élet költözött a kölni stadionba.

Az utolsó 10 perc hatalmas magyar rohamokkal indult, folyamatosan beadásokkal bombázták a mieink a svájci védelmet, amely egyre inkább kapkodott a nyomás hatására. Az utolsó percekben Svájc mindent elkövetett, hogy ölje az időt, nagyon sokat állt a játék.

Fotó: Illyés Tibor

 

Az utolsó percben így is majdnem az ellenfél szerzett vezetést: egy sarokrúgás után Gulácsinak kellett észnél lenni, Schar fejesét hárította. A hosszabbítás elején megkontrázta a magyar csapatot a svájci, kis híján megszületett harmadik góljuk.

Fotó: Koszticsák Szilárd

 

Egy svájci kirúgás után Willi Orbán hibázott, rossz helyre fejelte a labdát, amire a szemfüles Embolo csapott le. A támadó higgadtan emelte be a labdát a tehetetlen Gulácsi felett. Ezzel kialakult a végeredmény.

Fotó: Koszticsák Szilárd

 

Végeredmény: Magyarország - Svájc 1-3

Európa-bajnokság, Németország, Köln, csoportkör, 1. forduló, 41 676 néző. Vezette: Slavko Vincic (Tomaz Klancnik, Andraz Kovacic) – szlovénok
A-csoport, Magyarország - Svájc 1-3 (0-2)
Magyarország: Gulácsi – Lang (Bolla, a szünetben), W. Orbán, Szalai A. (Dárdai, 79.) – Fiola, Nagy Á. (Kleinheisler, 67.), Schäfer, Kerkez (Ádám, 79.) – Sallai R., Varga B., Szoboszlai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Svájc: Sommer – Schär, Akanji, Rodríguez – Widmer (Stergiou, 68.), G. Xhaka, Freuler (Sierro, 86.), Ndoye (Rieder, 86.) – Aebischer, Duah (Amdouni, 68.), Vargas (Embolo, 74.). Szövetségi kapitány: Murat Yakin
Gólszerző: Varga (66.), ill. Duah (12.), Aebischer (45.), Embolo (90+3.)

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.