Sport

Szegedi Sporttörténelem: a jégkorong története II. rész

Szegedi Sporttörténelem: a jégkorong története II. rész

Újabb bajnoki trófeákkal bővült a vitrin. Közben egy szerbiai kitérőt is tett a szegedi csapat.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. június 1., szombat
Szegedi Sporttörténelem: a jégkorong története II. rész

A Szegedi sporttörténelem című cikksorozatunkban a huszadik és a huszonegyedik század legjelentősebb és legemlékezetesebb sporteseményei, sportsikerei és Szeged legpatinásabb sportklubjai kerülnek terítékre. A sorozat a szegedi jégkorong történetét folytatja.

Szeged Volán - Partizan Beograd mérkőzés a szegedi műjégpályán.

 

Az előző rész 1996-ban ért véget, itt vesszük fel a fonalat és folytatjuk.

Mint írtuk, a folytatásban Szegedi Manager’s JSC, majd Papagáj JSC néven indultak a szegediek, ismét az OB II-ben, mivel az élvonal túl nagy terhet jelentett volna. Viszont a második vonalban ezüstig jutottak így. A következő idényben összeállt a Pápai, Leleszi Zoltán, Alekszandr Kulikov hármas, amely komoly nevet szerzett magának a teljesítményével.

A szegedi jégpályát átmenetileg be kellett zárni, így 1993-ban a második bajnoki cím megszerzése ellenére elbúcsúzott a város a hokitól.

Két szezon kimaradt, majd a Papagáj JSC visszatért a pályára, köszönhetően Komjáti Endre klubelnök, Bánáti Antal szakosztályvezető, valamint Rigó Lehel áldozatos munkájának. Ennek a harmadik OB II-es bajnoki cím, valamint a feljutás lett a jutalma 1996-ban.

 

A Tisza Volán időszaka

Ezen év júliusában jelentették be, hogy az OB I-ben már a Tisza Volán Rt. támogatásával indult a csapat, azaz innen számítható a jégkorong volános időszaka. A jogutódként a bajnoki címek örökét továbbvivő Tisza Volán SC első sikerét a második meccsén aratta az újpestiek ellen.

Továbbá emlékezetes győzelem volt a később bajnok Dunaferr elleni, hazai jégen elért 4–3 is. Az 1996–1997-es élvonalbeli bajnokságot a negyedik helyen zárta a szegedi együttes, a Magyar Kupában pedig szintén a legjobb négyig jutott, ahol a Miskolc elleni elődöntőt a legendák szerint háromezren látták a helyszínen.

 

Újabb szegedi bajnoki címek

A Tisza Volán 1998-ban újra bajnok lett, ismét a másodosztályban, ez már a negyedik siker volt a sorban. Ezután az ötödikre tizenkét évet kellett várni: 2010-ben csak a negyedik helyen jutott be az akkor már OB I/B-nek nevezett másodosztály rájátszásába Kalocsa László edző együttese, hatalmas bravúrral mégis sikerült azt megnyernie. Előbb a Debrecent, majd a döntőben a MAC csapatát múlták felül.

 

Szerbiai szereplés

A 2012–2013-as szezont Tisza Volán Szegedi Vízmű néven még a másodosztályban töltötte az együttes, majd a következő idénytől belekóstolt a szerb élvonal küzdelmeibe, ahol háromszor bronzérmet szerzett. 

Az OB I/B-s bajnokságot kinőttük, Szerbiában viszont erősebb ellenfelekkel csaphattunk össze. Ott voltak olyan együttesek, amelyek befértek volna a magyar élvonalba. Nem volt egyszerű elfogadtatni magunkat a sorozatban, de megérte, hogy váltottunk

– nyilatkozta erről az időszakról Kalocsa László vezetőedző.

Szeged - Tisza Volán- HK Vitézek jégkorong mérkőzés a műjégpályán. (Fotó: Karnok Csaba)

 

Új vezetés a szakosztály élén

A szakosztály élére 2016-ban neveztek ki új vezetést, Pápai Miklós révén. Az első két szezonban felnőttcsapat nem volt, az utánpótlásra koncentrált a klub, majd 2018-ban elindultak az újra OB II-nek nevezett másodosztályban Goodwill Pharma Szegedi Vízmű néven.

2019-ben az alsóházi rájátszást megnyerve szerzett ötödik helyet a Szeged, 2020-ban pedig a bronzéremért játszhattak volna, ha a koronavírus-járvány miatt nem szakad félbe a szezon, így zártak végül negyedikként. Hosszú távon Pápai Miklós és a támogatók egyaránt az élvonalba kerülést tűzték ki, ennek fontos állomása az Andersen Liga, ahol 2022 óta szerepel az együttes.

A csapat nevei az évek alatt:

  • MHSZ Szeged
  • Szegedi Jégkorong SC
  • Szegedi Manager’s JSC
  • Papagáj JSC
  • Tisza Volán SC
  • Goodwill Pharma Szegedi Vízmű

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.