Sport

Szegedi Sporttörténelem: a jégkorong története I. rész (+archív fotók, videó)

Szegedi Sporttörténelem: a jégkorong története I. rész (+archív fotók, videó)

A kezdet nem volt akadálymentes. Utána viszont szép sikereket ért el a szegedi jégkorong.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. május 25., szombat
Szegedi Sporttörténelem: a jégkorong története I. rész (+archív fotók, videó)

A Szegedi sporttörténelem című cikksorozatunkban a huszadik és a huszonegyedik század legjelentősebb és legemlékezetesebb sporteseményei, sportsikerei és Szeged legpatinásabb sportklubjai kerülnek terítékre. A sorozat a szegedi jégkorong történetével folytatódik.

Komoly múltra tekint vissza a szegedi jégkorong.

 

A kezdetek

Több évtizedes múltja van a jégkorongnak Szegeden. A sport története úgy kezdődik itt, hogy a Kolozsvárról Szegedre költözött egyetem hallgatói már az 1940-es évek elején hokimeccseket játszottak egymás között. A motiváció megvolt, hogy bajnoki rendszerben induljanak a fiatalok, ez azonban csak akkor valósulhatott meg, amikor már rendelkezett a csapat jégpályával.

 

Ezért csak 1989. januárjában rendezték meg Szeged történelmének első hivatalos, magyar bajnokságban játszott mérkőzését. Ennek harminc éves évfordulóját gálamérkőzéssel ünnepelték meg 2019-ben. Az eltelt évtizedek munkája öt másodosztályú bajnoki címet hozott.

Bánáti Antal vezetésével 1987-ben megalakult a szegedi jégkorong szakosztály, és 1989-ben 44 év után ismét bajnoki pontokért ütötték a korongot a szegedi fiatalok.

1988 februárjában a Csongrád megyei Délmagyarország sportrovata arról írt, hogy a Tisza Füszért és a megyei MHSZ segítségével, de a városi tanács ifjúsági és sportosztályának ellenállásától sújtva, a helyi hokisok csapattá szerveződtek (éppen negyven évvel azután, hogy 1948-ban, első vidéki hokicsapatként megalakult a Szegedi Postás).

Délmagyarország 1988. február 10-i száma.

 

Az első bajnoki siker

Az első bajnokit MHSZ Szeged néven játszotta a gárda az Újpesti Hunyadi SE ellen az akkori OB II-ben. A játékos-edző Rigó Lehel volt, az első gólt Szalontai Csaba szerezte, az első győzelem a harmadik fordulóban, Debrecenben született meg, a csapat pedig végül a negyedik helyen zárt. Már a legelső szezonban jégre léptek a sportág olyan meghatározó helyi alakjai, mint Bánáti Antal és Kalocsa László.

 

Az első szegedi bajnoki cím

Egy évvel később megcsípte a bronzérmet az MHSZ Szeged, a következő szezonban pedig az MHSZ megszűnése miatt Szegedi Jégkorong SC néven indultak a szegediek. Ekkor igazolt Szegedre a sokszoros válogatott Pápai Miklós. 1991-ben előbb a Keleti csoportot nyerte meg a szegedi gárda, majd a Debrecen elleni fináléban a bajnoki címet is elhódította telt ház, 1000 néző előtt.

 

A megszűnés, majd vissza a csúcsra

A folytatásban Szegedi Manager’s JSC, majd Papagáj JSC néven indultak a szegediek, ismét az OB II-ben, mivel az élvonal túl nagy terhet jelentett volna. Viszont a második vonalban ezüstig jutottak így. A következő idényben összeállt a Pápai, Leleszi Zoltán, Alekszandr Kulikov hármas, amely komoly nevet szerzett magának a teljesítményével.

A szegedi jégpályát átmenetileg be kellett zárni, így 1993-ban a második bajnoki cím megszerzése ellenére elbúcsúzott a város a hokitól.

Két szezon kimaradt, majd a Papagáj JSC visszatért a pályára, köszönhetően Komjáti Endre klubelnök, Bánáti Antal szakosztályvezető, valamint Rigó Lehel áldozatos munkájának. Ennek a harmadik OB II-es bajnoki cím, valamint a feljutás lett a jutalma 1996-ban.

A csapat nevei az évek alatt:

  • MHSZ Szeged
  • Szegedi Jégkorong SC
  • Szegedi Manager’s JSC
  • Papagáj JSC

 

Az archívumot Bánáti Antal, Berta Norbert, Forgács Zoltán, Gyúrós István, Hajdu Andás, Hajdu Balázs, Kalocsa László, Kárpáti Péter, dr. Rózsahegyi Ádám, Savanya Tamás és Vörös László archív anyagaiból Dr. Szalontai Csaba állította össze.

 

Az 1991-es Debrecen elleni döntő, ami a Szeged első bajnoki címét hozta:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.