Sport

Óriási hiba a végén: Írországban szakadt meg a magyar válogatott veretlenségi sorozata

Óriási hiba a végén: Írországban szakadt meg a magyar válogatott veretlenségi sorozata

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. június 4., kedd
Óriási hiba a végén: Írországban szakadt meg a magyar válogatott veretlenségi sorozata

Egy-egy gól az első félidőben, majd a végén jött a csattanó.

Syles már nem tudott menteni a gólt megelőző szituációban. (Fotó: Illyés Tibor)

 

A választás nem véletlenül esett ismét Írországra: ahogy Marco Rossi is fogalmazott a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón, ezzel a találkozóval leginkább a skótok elleni Eb-csoportmérkőzésre készül a magyar válogatott.

Nehéz Írország ellen játszani, ez kiderült a Svájc és a Belgium elleni meccsükből is, nagyon agresszívan játszottak a topcsapatok ellen, jól védekeztek, feladták a leckét nekik. Fizikális csapat, több angol bajnokságban edződő játékosokkal, magas szintű és intenzitású találkozót várok, talán ez a meccs leginkább a Skócia elleni felkészülésünket szolgálja, fontos, hogyan tudjuk kezelni a nehéz pillanatokat

 – mondta a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Marco Rossi a lehető legerősebb csapatát küldte pályára. (Fotó: Illyés Tibor)

 

Népes volt a magyar szurkolótábor Dublinban, sokszor a hazaiak hangját is elnyomták a mieink.

A magyar csapat megkapta a kellő támogatást. (Fotó: Illyés Tibor)

 

A találkozó első lehetősége Nego előtt adódott. Egy labdaszerzést követően a jobboldalon robogó Sallaihoz került a labda, a beadás Negot találta meg, aki csak combbal tudta kapura irányítani a játékszert. Ez így könnyű feladat volt Kelleher számára. Az első 10 perc több helyzetet nem is hozott.

Nem sokkal később újabb Nego helyzet: Varga Barnabás megküzdött egy labdáért a védők gyűrűjében, majd Nego elé tálalt, aki a kapuval szemben, 13 méterről a kapu fölé nyeste lövését. Bő tíz perc múlva, már a félidő felén túllépve, Schäfer küzdött meg egy lövőhelyzetért, kúszott-mászott a labda után, azonban 14 méterről leadott lövése elkerülte az ír kaput.

Ismét komoly mezőnymunkát végzett a Ferencváros támadója. (Fotó: Illyés Tibor)

 

A mérkőzésen talán először, a 29. percben Schäfer labdaszerzését követően egy kissé fellazult védelemmel szemben találta magát a magyar támadósor, 5 a 4 ellen támadhattak. Szoboszlai Kerkez elé tette ki a labdát, a balhátvéd állítgatás nélkül lőtt, erős rövidre érkező kísérletét védte az ír kapus.

Minden labdáért nagy a harc a középpályán. (Fotó: Illyés Tibor)

 

Az utóbbi 10 percben  hiába volt növekvő magyar fölény, a 36. percben mégis az első ír támadás hozott gólt. A hazaiak első góljukat szerezték a 2024-es naptári évben. Smallbone beindulását egy magyar védő sem követte le, így könnyen tudott érkezni a pontos beadás, amely Idah-t találta meg, aki közelről nem hibázott fejjel (1-0).

Nagyon üresen maradt az ír támadó. (Fotó: Illyés Tibor)

 

Gyorsan jött a válasz: a 41. perc elején egy megpattanó Szoboszlai lövést Obán csúsztatott tovább a hosszún Lang Ádám érkezett, aki belsővel a léc alá lőtt (1-1). A magyar védő a 68. válogatott meccsén a második találatát jegyezte. Legutóbb 2016-ban Andorra ellen volt eredményes.

A csatárok megirigyelnék a hátvéd gólszerzési technikáját. (Fotó: Illyés Tibor)

 

Félidőben: Írország - Magyarország 1-1.

 

Lendületesen kezdte a második játékrészt a magyar csapat. A korai percekben több lehetőség is adódott az ír kapu előtt, azonban igazi gólveszéllyel egyik sem kecsegtetett igazán. Az 55. percben Sallai Roland balos tekerésénél, majd egy perccel később Schäfer jobblábas átlövésénél kellett a helyén lennie az írek kapusának, két szép védést mutatott be.

Kiemelkedett mezőnymunkájával az Union Berlin magyar légiósa. (Fotó: Illyés Tibor)

 

A következő néhány perc már visszafogottabb volt, rendezte sorait Írország, amely ekkor már nem engedett olyan könnyedén helyzeteket a magyar csapatnak. Már az utolsó 20 percen belül jártunk. A cserékkel a magyar csapat már nem hozta az a játékot, amit akár az első félidőben, a második játékrészt elején láthattunk. A találkozó utolsó perceire átvette a kezdeményezést Írország, többet járatták a labdát a hazaiak.

Styles és Nagy Zsolt is csereként kapott lehetőséget. (Fotó: Illyés Tibor)

 

A magyar válogatott jutott szöglethez az utolsó előtti percben, azonban ebből egy kontra végén Írország szerezte meg a győztes gólt. Minenki előrhúzódott, Styles nem tudott tisztázni, így Parrott ellépett az elé csorgó labdával, senki nem érte utol, lövése nem sikerült a legjobbra, azonban a labda a szünetben csereként beálló Dibuszról a hálóba pörgött (2-1). Ezzel ki is alakult a végeredmény, nem volt idő a válaszra. Megszakadt a magyar nemzeti csapat 14 meccses veretlenségi sorozata.

Végeredmény: Írország - Magyarország 2-1.

 

Eb-felkészülési mérkőzés, Dublin, Aviva Stadion, 29 424 néző. V: Godinho (portugál)
Írország–Magyarország 2–1 (1–1)
Írország: Kelleher – Coleman, Duffy (Scales, a szünetben), D. O'Shea – Doherty (J. O'Brien, a szünetben), Cullen (Knight, 79.), Smallbone, Brady (O'Dowda, 62.) – Azaz (Parrott, 62.), Idah (Obafemi, 72.), Szmodics. Ideiglenes szövetségi kapitány: John O'She
Magyarország: Gulácsi (Dibusz, a szünetben) – Lang (Balogh Botond, 73.), Orbán, Dárdai M. – Nego (Botka, a szünetben), Nagy Á., Schäfer (Styles, 70.), Kerkez (Nagy Zs., 70.) – Sallai, Szoboszlai – Varga B. (Kleinheisler, 61.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Idah (36.), Parrott (90+2.), ill. Lang (40.)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.