Sport

Megszületettek az első magyar aranyérmek a szegedi kajak-kenu Eb-n

Megszületettek az első magyar aranyérmek a szegedi kajak-kenu Eb-n

Két arany, három ezüst és egy bronz a pénteki versenynapon

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. június 14., péntek
Megszületettek az első magyar aranyérmek a szegedi kajak-kenu Eb-n

Varga Ádám címét megvédve aranyérmet szerzett kajak egyes 500 méteren a szegedi gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokságon. Rendessy Eszter kajak egyes 1000 méteren, Bragato Giada kenu egyes 500 méteren lett ezüstérmes, akárcsak a Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás kajak kettes 1000 méteren.

Fotó: Kovács Tamás

 

Férfi K-1 500 méteren Varga Ádám címvédőként szállt vízre, s ennek megfelelően is versenyzett. Bár a norvég Gunnar Eide kilőtt a rajtból, Varga hamar reagált és száz méter után átvette a vezetést, s innentől gyakorlatilag már csak a hátát nézhette a mezőny. A KSI 1000 méteren olimpiai ezüstérmes kajakosa a célig folyamatosan növelte az előnyét és végül mintegy hajóhossznyi előnnyel diadalmaskodott.

Fotó: Kovács Tamás

 

Az első finálé máris magyar éremeséllyel kecsegtetett, Vajda Bence és Szántói-Szabó Tamás ugyanis tavaly világbajnoki ezüstérmet szerzett K-2 1000 méteren és csütörtöki előfutam-győzelme után most is az esélyesek közé tartozott. A legjobban a magyarok mellől induló norvégok kezdtek, de aztán az Atomerőmű SE és a Vasas kajakosa felzárkózott és az 500 méteres ellenőrzőpontnál már ők haladtak át elsőként.

A táv második felében Vajdáék növelték előnyüket, a hajrára azonban felzárkóztak melléjük az olaszok, Samuele Burgo és Andrea Schera, akik nagyszerűen finiseltek, és végül övék lett az aranyérem. A magyarok a 2023-as vb-ezüst után az Eb-n is másodikok lettek.

Fotó: Kovács Tamás

 

A női K-1 1000 méteren az UTE 21 éves Európa-bajnok kajakosa, Rendessy Eszter kezdetben a semleges színekben versenyző orosz Julija Babasinszkajával és a lengyel Justyna Iskrzyckával harcolt a dobogós helyezésekért. Hármasuk hamar kivált a mezőnyből, végül a magyar versenyző másodikként zárt, megduplázva a hazai második helyek számát a gyorsasági versenyekben.

Fotó: Kovács Tamás

 

Bragato Giada, a Tiszaújváros 24 éves kenusa az elmúlt években leginkább párosban versenyzett, Európa-bajnoki címet és vb-bronzot is szerzett, de ezúttal 500 egyesben szállt vízre. A fehérorosz Aljona Nazdrova mögött csapott a célba a magyar versenyző.

Fotó: Kovács Tamás

 

Az UTE párosban világ- és Európa-bajnok kajakosa, Lucz Anna nagyszerűen rajtolt egyesben, ami a sprinttávon már fél siker, s a második száz méteren is tudta tartani a saját maga által diktált tempót. A 25 éves versenyző egyesben az első sikerét aratta a kontinensbajnokságon, s egyben a hazai csapat második aranyát szerezte a gyorsasági versenyeken.

Fotó: Kovács Tamás

 

A fiatal Kurucz Levente, Opavszky Márk duó délelőtt a középfutam megnyerésével hangolt a döntőre, amelyben megint nagyon jól teljesített. Ugyan a győzelemre nem volt esélye, de a szoros befutó után a portugálok és a lengyelek mögött az ő nevük jelent meg a harmadik helyen.

Fotó: Kovács Tamás

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.