Sport

Marco Rossi: Ha nem kezdesz jól egy tornát, minden komplikálttá válik

Marco Rossi: Ha nem kezdesz jól egy tornát, minden komplikálttá válik

A szövetségi kapitány értékelte a magyar csapat Eb-szereplését

2024. június 27., csütörtök
Fotó: Koszticsák Szilárd
Marco Rossi: Ha nem kezdesz jól egy tornát, minden komplikálttá válik

Mint arról beszámoltunk, a magyar labdarúgó-válogatott nem jutott be az egyenes kieséses szakaszba a németországi Európa-bajnokságon. Marco Rossi sajtótájékoztatójával búcsúzott a tornától.

ROSSI, Marco
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI.

Nem tudtam mit mondani a tegnapi meccs után. Az elmúlt négy napban sajnos már nem a mi kezünkben volt a sorsunk, a többi eredményre kellett várnunk. Ez egy csalódás, mert az előző Európa-bajnokságon egy gólra és hét percre voltunk a továbbjutástól, most pedig csak a gólkülönbség döntött ellenünk.

fogalmazott Marco Rossi szövetségi kapitány, aki ezt követően a jövőképről kezdett beszélni.

Nagyon nehéz előre tekinteni a Nemzetek Ligájára és a vb-selejtezőkre, illetve a jövőre gondolni, akár rövid, akár hosszú távon, mert nagyon stresszes időszakon vagyunk túl. Nem élveztem egy pillanatát sem az Eb-nek. A Svájc elleni meccs szörnyű volt, de utána visszajöttünk. Az első félidőben minden rossz volt, nem végeztük jól a munkánkat, utána már javultunk, de ez nem volt elég a továbbjutáshoz. Az első meccs mindig kulcsfontosságú, meg kell próbálni nyerni, de a legfontosabb az, hogy ne veszítsd el az összecsapást. Nekünk ez sajnos nem sikerült. Ha nem kezdesz jól egy tornát, minden komplikálttá válik.

A Nemzeti Sport azt kérdezte a kapitánytól, mi a torna legfontosabb tapasztalata számára. A kérdésre úgy válaszolt, 

„ezen a szinten, ha nem kezdesz jól, nem tudsz jó tornát produkálni. Nem akarom kritizálni a játékosaimat. Megtették, amit tudtak. Sokszor mondtam már, mi egy csapat vagyunk, együtt tudunk nyerni, ha minden tökéletes és együtt veszítünk. Ezen a szinten csak akkor van esélyed, ha a maximumot nyújtod. Ott a példa a Grúzia–Portugália és a Szlovénia–Anglia mérkőzés. A portugálok és az angolok nem koncentráltak eléggé, nem tudták a legjobbjukat nyújtani és nem is tudtak győzni.”

A következő kérdés a csapat fejlődésére vonatkozott, majd szóba került a mieink talán legjobb teljesítményt nyújtó játékosa, Sallai Roland is.

Nagyon sok terület van, amiben fejlődhetünk. A csapatmunka a legfontosabb, mert az egyéni hibák mindig benne vannak a játékban. Mindenkinek a legjobb formáját kell hoznia, a legjobb állapotban kell lennie, mert ha nincs így, akkor nem tudjuk a legjobbunkat nyújtani. Sallai Roland pályafutásában ez a torna egy újabb lépést jelenthet előre, persze ez innentől az ajánlatokon múlik, de jól végezte a feladatait. Minden adottsága megvan, hogy a jövőben előrelépjen, ezen a tornán ő volt a legjobb játékosunk. Nagyon sajnálom, hogy most ez sem volt elég.

Rossi a legjobb pillanatnak azt nevezte, amikor megtudta, hogy Varga Barnabás jobban van.

Nem élveztem ezt a tornát. A legjobb pillanat az volt, amikor a játékvezető lefújta a skótok elleni meccset, valamint Varga Barnabásról megtudtam a meccs után, hogy jobban van. Nagyon stresszes volt végig számomra ez a torna.

Ezután arról beszélt, változtatna-e valamin, ha újra kezdhetné a tornát.

Sokat gondolkoztam azon, hogy mit kellett volna másképp csinálni. Néhány döntésen, például a keret összeállításában, lehet, hogy lehetne változtatni. Voltak nem várt problémáink is, például Loic Nego vagy Balogh Botond sérülése. Ha újrakezdenénk az Eb-t, néhány apróságon változtatnék, de igazán sok mindenen nem tudnék.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.