Sport

Ezért legyünk büszkék Szegeden Csoboth Kevinre

Ezért legyünk büszkék Szegeden Csoboth Kevinre

A Szeged-Csanád GA-ban szerzett lendület a válogatottig repítette

Kibédi Péter
2024. június 24., hétfő
Ezért legyünk büszkék Szegeden Csoboth Kevinre

Akár lehetett volna úgy is, hogy eltűnik a süllyesztőben, vagy megragad az NB II-ben. Csoboth Kevin azonban azon kevés futballisták közé tartozik, akiknél nem egy elcsépelt szlogen az "azért igazolok az NB II-be, hogy újra felépítsem magam". Kemény munkával, egy rendkívül jó csapatba csöppenve, Szegeden adott lendületet a karrierjének. Alig több mint két év kellett és ahhoz, hogy "mennybe vigye" nemzeti csapatunkat az Európa bajnokságon.

Higgadt befejezés után jogos gólöröm a skótok ellen, él a remény a továbbjutásra

 

 

Csoboth Kevin pályafutása nem hagyományosan indult. Pécsen született és ott is élt családjával, azonban édesapja rendszeresen Székesfehérvárra vitte edzésre a fiát. A Főnix Gold utánpótlás klub, melyet Szoboszlai Zsolt, Dominik édesapja és Bolla László, Bendegúz édesapja alapított rendkívül szimpatikus volt Csoboth Róbertnek, aki időt és pénzt nem sajnálva hozta, vitte fiát a két város között. Rendkívül sikeres csapat jött össze Főnix Goldnál, sorozatban szállították a legrangosabb tornáról az első helyezéseket Csoboth Kevinről már ekkor sokan azt mondták, szép karrier áll előtte. Nem véletlen, hogy 15 évesen egy évig a Ferencváros utánpótlásában focizott.

Ifjúsági Európa-bajnok édesapa

Kevin édesapja Csoboth Róbert maga is szép karriert futott be a labdarúgópályákon. Pécsi MSC csapatában mutatkozott be az élvonalban 1984. szeptember 1-jén az Újpesti Dózsa ellen, ahol csapata 1–0-ra győzött. 1984 és 1990 között 65 bajnoki mérkőzésen lépett pályára és három gólt szerzett. Tagja volt az 1985–86-os idényben bajnoki ezüstérmet szerző csapatnak, több idényt játszott az ausztrál Adelaide csapatában. Az 1993–94-es idényben szerepelt ismét az élvonalban. Ősszel a Haladás, tavasszal a Pécsi MSC csapatában. Utolsó bajnoki mérkőzésén a Soproni LC 2–0-ra győzött a csapata. Tagja volt az 1984-es ifjúsági Európa-bajnokságon győztes csapatnak.

Az utánpótlás válogatottakban is helyet követelt magának Csoboth, játéka pedig több külföldi klub érdeklődését is felkeltette. A Benfica lett a befutó, a sportigazgató Nuno Gomes szorgalmazta a magyar játékos érkezését, ami meggyőző volt, és 2017-ben aláírt a portugálokhoz. Ugyan a cél az első csapat lett volna, de oda nem sikerült beverkednie magát, így 2021-ben hazaigazolt az FC Fehérvárhoz.

Szoboszlai Dominikkal együtt játszott a Főnix Gold csapatában

Bár Székesfehérváron tárt karokkal várták, az első félévben nem sok lehetőséget kapott. Jobbára a kispadot koptatta, csereként is csak egyszer jutott szóhoz. Már elkezdődött a tavaszi szezon, amikor 2022 februárjában a Szeged-Csanád GA bejelentette, hogy kölcsönben leigazolja Csoboth Kevint. Dragan Vukmir vezetőedző a Tiszakécske elleni első bajnokin azonnal a kezdőcsapatba jelölte, a bizalmat góllal hálálta meg a játékos. Pillanatok alatt az NB II-es csapat vezére lett, az Eb keretben szintén helyet kapó Horváth Krisztoferrel szenzációs egyéni produkcióval segítették a kék-feketéket. A csapat a feljutás küszöbén volt, azonban a vezetőedző egyik pillanatról a másodikba lelépett a rivális Diósgyőrhöz. A szezon vége nem úgy sikerült Szegeden, ahogy azt mindenki szerette volna, ugyanakkor Csoboth Kevin amiért jött azt elérte. Összesen tizenöt meccsen lépett pályára és öt gólt szerzett, ez pedig, mint utólag kiderült lendületet adott pályafutásának.

Az egyik szegedi gólja, amit az Ajka ellen szerzett:

A féléves szegedi produkciója után bár visszatért az FC Fehérvárhoz, és munkába is állt, de már akkor lehetett tudni, hogy nem marad a klubnál. A jelenlegi szegedi edző, Michael Boris nem számolt vele, így alighogy elkezdődött a bajnokság az Újpest megkeresésére mondott igent augusztusban a lila-fehérekhez szerződött. Itt is pillanatok alatt vezéregyéniséggé vált, gólokat szerzett, a szurkolók is pillanatok alatt megkedvelték.

Csoboth Kevin 2023. március 23-án debütált a magyar válogatottban az Észtország elleni barátságos mérkőzésen, bátor játékkal mutatta meg, hogy valóban ott a helye a nemzeti csapatban. Miután debütált a válogatottban, a SzegedMA kamerája előtt azt is elárulta, hogy nem hitte volna, hogy rövid egy év alatt az NB II-ből a válogatott keretben találja magát, ugyanakkor ezt a sikert a befektett munkának köszönheti.

Erről az időszakról a skótok elleni meccs másnapján tartott sajtótájékoztatón is beszélt. 

Vallom, hogy mindennek úgy kellett lennie, ahogy történt. A Szegednek külön köszönet, hogy lehetőséget adott, egyáltalán nem esett nehezemre a másodosztályban futballozni

– utalt arra, hogy 2022-ben kölcsönbe került a Szeged-Csanád Grosics Akadémiához.

 

Még ugyanebben az évben, október 17-én, Litvánia ellen, az ő kiharcolt szögletéből sikerült pontot mentenie a válogatottnak, november 16-án először került a kezdőbe, Bulgária elleni Eb-selejtezőn, ezen a mérkőzésen jutott ki a magyar válogatott a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokságra. Bár klubcsapatában nem a legjobb szezonját produkálta, Marco Rossi meghívta az Eb-re készülő keretbe. A kontinenstorna csoportkörében a németek és a skótok ellen is csereként lépett pályára. A vasárnapi találkozón, a 100. percben 0-0-ás állásnál megszerezte első válogatott gólját, amivel Magyarország az "A" jelű négyes harmadik helyén végzett, és megtartotta esélyét a nyolcaddöntőbe jutásra.

A gól:

És a meccs utáni nyilatkozata:ű



 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.