Sport

Él a remény-drámai meccsen nyert a magyar válogatott Skócia ellen

Él a remény-drámai meccsen nyert a magyar válogatott Skócia ellen

A Szeged-Csanád GA volt játékosa döntötte el a meccset

Kibédi Péter
2024. június 23., vasárnap
Fotó: Koszticsák Szilárd
Él a remény-drámai meccsen nyert a magyar válogatott Skócia ellen

A skótok semmi veszélyt nem jelentettek a magyar kapura, válogatottunk végigtámadta a második félidőt, a hosszabítás utolsó előtti percében Csoboth Kevin góljával őrizte meg az esélyt a továbbjutásra.

Telt ház várta a csapatokat Stuttgartban (Fotó: SzegedMA)

 

Több tízezer magyar vett részt a meccs előtt hagyományos szurkolói felvonuláson, ami csakúgy mint eddig mindig békés volt, a hangulat pedig leírhatatlan volt. Itt meg is tudja nézni:

Ahogy az várható volt, két helyen változtatott Marco Rossi a magyar válogatott kezdőcsapatán. Fiola Attila helyére bekerült Botka Endre, Nagy Ádám helyén ezúttal Callum Styles kezdett a középpályán.

A svájciak és a németek ellen elveszített meccs után válogatottunk azzal a tudattal léphetett pályára, hogy a skótok elleni győzelemmel reális esélye nyílik bekerülni a négy legjobb harmadik helyezett közé, ami a továbbjutást jelentette a nyolcaddöntőbe

.Idegesen kezdték a meccset a magyarok, az első percek a skótok uralták, de az első kapura veszélyes helyzetet válogatottunk alakította ki a 8. percben. Egy skót beívelés után Orbán mentett, majd a gyors magyar kontrát Bolla lövése zárta le, Gunn ütötte előre a hátvéd lövését, majd utána sikerült mentenie a védelemnek. Bár a skótok birtokolták többet a labdát, kapura nem jelentettek veszélyt, válogatottunk a stabil védekezésre fektetett hangsúlyt és igyekezték már a pálya középső részén megakasztani a skót támadásokat.

MCGINN, John; MILOS, Kerkez
A küzdelem dominált az első félidőben (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Egyáltalán nem ízlett a mieinknek a skótok játéka, csíptek, rúgtak és jól tartották a labdát. Egy-egy megiramodásból sikerült úgy a skót kapuig jutni a magyar támadásnak, de egyszer sem kellett különösebben megizzadnia Gunn kapusnak-tegyük hozzá, hogy még így is komolyabb veszélyt jelentett válogatottunk a skót kapura, mint ellenfelünk Gulácsi kapujára. A 40. percben Adams rúgta fejbe Varga Barnabást, amiért a játékvezető szabadrúgást adott, Szoboszlai a tizenhatos jobb oldaláról emelte a labdát a hosszú oldalon az ötös magasságába, ahova ugyan érkezett Orbán, de az asszisztens jelezte, hogy a lesen volt-igaz a labda is a kapu fölé szállt. A félidő végén még Szoboszlai durrantott a kapu fölé tizenhét méterről.

SCHÄFER András; ORBÁN, Willi
Willi Orbán fejese kis híján gólt ért (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az első félidőhöz képest agilisabb támadójátékot mutatott válogatottunk a második félidő elején. A biztos védekezés továbbra is alapja volt a játékuknak, ugyanakkor bátrabban próbálkoztak kapu felé indulni. Az 56. percben Szoboszlai hozta ígéretes helyzetbe Sallait, de lövésbe egy skót védő belevetődött, így a labda szögletre vágódott. A 64. percben Szoboszlai ívelt a hosszúra egy szögletet, amit Bolla tett középre, majd Dárdai fejelte kapu fölé a labdát. Egyértelműen fölényben játszott válogatottunk.

A 68. percben 25-30 méterről ívelt be Szoboszlai, a kapuból kirobbanó Gunn tarolt középen. Varga Barnabás a földön maradt, hosszasan ápolták, hordágyat vittek hozzá. Ijesztő percek voltak, mert a magyar támadót a ápolás közben ponyvákkal takarták el, csak azt lehetett látni, hogy a társak sokkos állapotban voltak ott körülötte. Végül hordágyon, nyakmerevítővel vitték le a pályáról-az első információk szerint magánál volt és kommunikált a Ferencváros labdarúgója, de kórházba szállították.

A kapjuk elé szegeztük a skótokat, futószalagon gyártottuk az ígéretesebbnél ígéretesebb helyzetet a skót kapu közvetlen közelében, de sehogy nem sikerült a gólvonalon túljuttatni a labdát. A skótok a kontrában bíztak, de ezek többsége még a pálya középső harmadában elhalt. Az ápolás és a cserék miatt tíz percet hosszabított a játékvezető. A ráadás első perceiben több veszélyt jelentett a magyar válogatott az ellenfél kapujára, mint az azt megelőző háromszor kilencven percben összesen. Csoboth lövése a 93. percben a kapufa belső oldaláról pattant ki. A skótok vezettek két kontrát, majd jött a 100. perc és a csoda. Sallai indította Csobothot, majd kapta vissza, Szoboszlainak passzolt volna középre, de neki nem volt jó, az egykori szegedi focista pedig a jobb kapufa mellé lőtt. HIHETETLEN.

A maradék öt csoportra kell figyelni és azon izgulni, hogy legalább két csapatnak kevesebb pontja legyen, mint három a végelszámolásnál, abban az esetben ha így történik, akkor a magyar válogatott a négy legjobb csoportharmadik egyikeként lép tovább a nyolcaddöntőbe.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG, A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
SKÓCIA–MAGYARORSZÁG 0–1 (0–0)
Stuttgart, Stuttgart Aréna, 54 000 néző. Vezette: Facundo Tello (Gabriel Chade, Ezequiel Brailovsky) – argentinok
SKÓCIA: Gunn – Ralston (McLean, 83.), Hendry, Hanley, McKenna, Robertson (Morgan, 89.) – McGinn (Amstrong, 76.), Gilmour (Christie, 83.), McGregor, McTominay – Ché Adams (Shankland, 76.). Szövetségi kapitány: Steve Clarke
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka, W. Orbán, Dárdai M. (Szalai A., 74.) – Bolla (Csoboth K., 86.), Schäfer, Styles (Nagy Á., 61.), Kerkez (Nagy Zs., 86.) – Szoboszlai D., Varga B. (Ádám M., 74.), Sallai R. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Csoboth (90+10.)
Sárga lap: Styles (18.), W. Orbán (26.), Schäfer (44.), McTominay (50.), Kleinheisler (75., pályán kívül), Csoboth (90+11.)

A csoport másik mérkőzésén: Svájc-Németország 1-1

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.