Sport

Csipes Tamara az első, Kozák Danuta a hatodik helyen csapott célba Szegeden (videó)

Csipes Tamara az első, Kozák Danuta a hatodik helyen csapott célba Szegeden (videó)

2024. június 6., csütörtök
Csipes Tamara az első, Kozák Danuta a hatodik helyen csapott célba Szegeden (videó)

Nagy fölénnyel Csipes Tamara nyerte a női kajak egyesek 500 méteres versenyét a kajak-kenusok idei második válogatóversenyén, Szegeden, ezzel bekerült a jövő heti, ugyanitt sorra kerülő Európa-bajnokságon induló keretbe és az olimpiai csapatba is. Az idén visszatért Kozák Danuta hatodik lett a döntőben.

Fotó: MKKSZ/Szalmás Péter

 

A válogató második, csütörtöki napján két női olimpiai számban rendeztek versenyeket. A kajak egyeseknél (ebben a szakágban egyébként a mostani az egyetlen válogató) három előfutam alapján alakult ki a döntő kilences mezőnye. Az elsőben a kétszeres olimpiai bajnok Csipes nyert a hatszoros ötkarikás aranyérmes Kozák előtt, a másodikban Gazsó Alida Dóra, a harmadikban pedig Fojt Sára bizonyult a leggyorsabbnak, összesítésben a legjobb idő Gazsóé volt. Az utolsó futam meglepetését jelentette, hogy a négyessel Tokióban bajnok Hadvina Dóra ötödikként célba érve nem tudta beverekedni magát a legjobbak közé - később a B döntőben nem is állt rajthoz.

 

Rajt-cél győzelem született

A finálé Csipes fölényét hozta, aki gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott. Mögötte honvédos klubtársa, Gazsó, majd Fojt, Lucz Anna és Pupp Noémi ért célba, hatodikként jött Kozák, aki két és fél év kihagyás után idén tért vissza. A rajtlista alapján a Ferencváros klasszisa csak ebben a számban nevezett a válogatóra.

Ezen eredmény urán aligha kerül be az olimpiai csapatba Kozák Danuta. (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

 

Csipes az eredményhirdetés után (amelyen edző-édesapja, Csipes Ferenc is felállt az első három helyezett mellé a dobogóra, miután az érmesek egytől egyig az ő csoportjában készülnek) nem nyilatkozott, Gazsó azonban az újságírók rendelkezésére állt.

 Tamival csapattársak is vagyunk, ezért nem meglepő, ha ötszázon egymás mellett megyünk, nagyon sok edzésen volt ugyanez a helyzet. Úgyhogy tudtuk, mire számítsunk a másiktól. Nem másokkal harcoltunk, hanem egymással.

Az 500 méter párost és négyest pénteken rendezik Szegeden, Gazsó ezzel kapcsolatban azt mondta, "az majd holnap derül ki, hogy hogyan megyünk" - az aktuális rajtlista alapján Csipes Gazsóval párosozik, négyesben pedig Fojttal és Pupp-pal kiegészülve szállnak vízre. A kajakos kijelentette: ezzel a második hellyel ő is bekerült az olimpiai csapatba és indulni fog egyesben Párizsban, ahol akár három számot is vállalna.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.