Sport

A szegedi Pádár Nikolett két úszószámban is a kontinens tíz legjobbja közé került

A szegedi Pádár Nikolett két úszószámban is a kontinens tíz legjobbja közé került

2024. június 6., csütörtök
A szegedi Pádár Nikolett két úszószámban is a kontinens tíz legjobbja közé került

2024-ben világ és európai szinten is kitűnő időeredményeket úsztak a magyar sportolók, hiszen nyolc női és kilenc férfi magyar versenyző van jelenleg az idei európai ranglista legjobb tíz úszója között, ami rendkívül kecsegtető a belgrádi kontinensviadal előtt.


Dohában, a világbajnokságon, a Duna Arénában, az OB-n és a Mare Nostrum versenysorozaton is születtek olyan magyar időeredmények, amelyekkel versenyzőink beúszták magukat Európa tíz legjobbja közé – már ami az idei időket illeti. Összesen tizennyolc versenyszámban harmincegyszer tűnik fel magyar név a listán, tehát vannak olyan versenyzők, akik több számban is a legjobb tízben vannak - írja a Magyar Úszó Szövetség.

A hölgyeknél a legelőkelőbb helyen Jackl Vivien áll a Duna Arénában úszott 400m vegyesével – a dobogós második helyet foglalta el az európai ranglistán. A magyarok közül Jackl a legfiatalabb, aki a tízes listákon szerepel, méghozzá háromszor – a 400m vegyes mellett 800m és 1500m gyorson is beúszta magát a kontinens legjobbjai közé. Ugyancsak háromszor láthatjuk a nevét Kapás Boglárkának is, hiszen 200m pillangón (5. hely), 800m gyorson (5. hely) és 400m vegyesen (7. hely) úszott idejével ő is ott van a Top10-ben, éppúgy, ahogy Mihályvári-Farkas Viktória is – szintén háromszor (800-1500m gyors 8. hely, 400m vegyes 10. hely).

Pádár Nikolett 200m gyorson és 400m gyorson került be a kontinens tíz legjobbja közé,

Késely Ajna is a duplázók közé tartozik, hiszen 400m és 800m gyorson úszott időivel ő is a legjobb tíz európai között van a 2024-es ranglistán. Sebestyén Dalma 200 pillangón, míg Senánszky Petra a Mare Nostrumon úszott új országos csúcsával repült az 50m gyors top tízes listájára.

A férfiaknál Milák Kristóf van a legkiemelkedőbb helyen – 200m pillangón jelenleg vezeti az európai ranglistát, 100m pillangón jelenleg a második helyen van. Kós Hubert három versenyszámban is a top 10-ben van – 100m pillangón a 3., 100m háton a 7. (itt ugyanakkor 3 orosz versenyző is megelőzi őt, akik ugye nem vehetnek majd részt az Európa-bajnokságon), 200m háton pedig a 8. helyen áll. Hosszútávúszók is feltűnnek a listán – 400-800-1500m gyorson Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid is szerepel, ugyanakkor ők nem vállalták a medencés versenyeket az Európa-bajnokságon.

Németh Nándor a dohai világbajnokságon úszott 47.78-cas idejével jelenleg a második 100m gyorson – itt azonban rendkívül sűrű a mezőny, hiszen az első tíz mindösszesen 4 tizedre van egymástól. Zombori Gábor még a duplázónk a Top10-es listán, junior világbajnokunk 400 vegyesen (6. hely) és 200m vegyesen (8. hely) úszta be magát a kontinenstízbe. Telegdy Ádám a dobogós 3. helyen áll, miután a Duna Arénában olimpiai kvalifikációs szintet úszott az OB-n, Holló Balázs a 8. helyen van a ranglistán 400m vegyesen.

A belgrádi Európa-bajnokság június 10-én kezdődik, a medencés úszás versenyeit június 17-23. között rendezik. Kós Huberttel kiegészülve összesen 42 magyar versenyző utazik az Eb-re.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.