Sport

A magyar labdarúgó-válogatott 70 éve jutott a vb-döntőbe (Videó!)

A magyar labdarúgó-válogatott 70 éve jutott a vb-döntőbe (Videó!)

A címvédő Uruguayt győzték le

2024. június 30., vasárnap
A magyar labdarúgó-válogatott 70 éve jutott a vb-döntőbe (Videó!)

A magyar labdarúgó-válogatott hetven éve a címvédő Uruguayt legyőzve jutott be a svájci világbajnokság döntőjébe.

 

A csoportköri küzdelmek után Magyarország a negyeddöntőben Brazíliát búcsúztatva ment tovább a legjobb négy közé a svájci vb-n. 1954. június 30-án az elődöntőben nem akármelyik válogatott, a címvédő Uruguay próbálta a magyar csapat útját állni - emlékezett vissza a Puskás Intézet.

1930-ban az első labdarúgó-világbajnokságot Uruguay nyerte meg, miután a fináléban 4–2-re diadalmaskodott Argentína felett. Uruguay a következő két tornán a szereplést visszautasította és legközelebb csak az 1950-es brazíliai vb-n mérettette meg magát. A visszatérő uruguayi együttes ismételten elhódította a vb-trófeát, így négy évvel később Svájcban automatikus résztvevőnek számított.

Belépőjegy az 1954. június 30-i Magyarország–Uruguay vb-elődöntőre (fotó: Puskás Intézet)

 

A címvédő Uruguay a svájci világversenyen a 3. csoportba került. Az első meccsén 2–0-ra győzött Óscar Míguez és Juan Schiaffino góljaival Csehszlovákia ellen, majd Carlos Borges mesterhármasával, illetve Míguez és Julio Abbadie 2-2 találatával 7–0-ra kiütötte Skóciát. Ekkor sorsolással dőlt el, hogy a csoportban Uruguay végez az élen Ausztriát megelőzve. A dél-amerikai válogatott a negyeddöntőben Borges, Obdulio Varela, Schiaffino és Javier Ambrois góljainak köszönhetően 4–2-re győzte le Angliát.

A Lausanne-i mérkőzésről még mindig hiányzott a magyar csapatkapitány Puskás Ferenc, illetve a brazilok ellen megsérült Tóth II József. Sebes Gusztáv ezúttal Tóth Mihályt is kihagyta a kezdőcsapatból. A két új név a magyaroknál Budai II László és Palotás Péter volt (a tornán addig csak mindketten a Dél-Korea elleni csoportmeccsen játszottak, utóbbi duplázott).  A túl oldalon a nagy hiányzó a világbajnok Varela volt, viszont ott volt a kezdőcsapatban Puskás későbbi madridi csapattársa, José Santamaría.

Grosics Gyula parádéja Uruguay ellen (fotók: Puskás Intézet)

 

A 14. percben Hidegkuti Nándor átadását Kocsis Sándor csúsztatta nagyszerűen Czibor Zoltán elé, aki tizenöt méterről kilőtte a bal alsót (1–0). A második félidő elején Budai II-őt nem tudták megállítani a jobb oldalon, a gyönyörű beadására Hidegkuti érkezett az ötösön és csukafejessel a hálóba juttatta a labdát (2–0). A hajrában aztán Uruguay nem adta fel és előlépett Juan Hohberg: előbb a 76. percben Schiaffino átadásával pompás ütemben ugrott ki, majd lőtt a magyar kapuba (2–1). Tíz perccel később a magyar védelem nem tudott tisztázni, Grosicsról kijött a labda, amit az uruguayi játékos közelről a hálóba gurított (2–2). A hosszabbításban pedig érkeztek Kocsis pillanatai: a 112. percben Budai II jobb oldali beadását remek erővel fejelte a bal felsőbe, a kapus tehetetlen volt (3–2). Három perccel a vége előtt Hidegkuti ívelését bólintotta a kapuba, amellyel eldöntötte a mérkőzést (4–2).

 

 

Magyarország a 4–2-es sikerrel bejutott a vb-döntőbe, s az első európai válogatott lett, amely legyőzte Uruguayt. A mieinkre a fináléban az NSZK várt, míg az „uruk” a bronzmérkőzésen Ausztriával játszottak. Uruguay 3–1-re kikapott az osztrák válogatottól, (mellyel a csoportkörben nem találkozott) s így a negyedik helyen végzett a tornán. A Magyarország–Uruguay vb-elődöntőt A brit World Soccer magazin „minden idők” negyedik legjobb mérkőzésének választotta meg.

1954-es világbajnokság, elődöntő, 1954. június 30.

Lausanne, Stade Olympique de la Pontaise, 50 ezer néző.Jv.: Griffiths (walesi)

MAGYARORSZÁG – URUGUAY 4–2 (1–0, 2–2, 4–2)

Magyarország: Grosics – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik, Zakariás – Budai II, Kocsis, Palotás, Hidegkuti, Czibor. Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Uruguay: Máspoli – Andrade, Santamaria, Martinez – Carballo, Cruz – Souto, Ambrois, Schiaffino, Hohberg, Borges. Szövetségi kapitány: Juan López

Gólszerzők: Czibor (13.), Hidegkuti (47.), Kocsis (112., 117.), ill. Hohberg (76., 86.)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.